You are currently viewing A Xiaomi az elektromos autókban látja a jövőt

A Xiaomi az elektromos autókban látja a jövőt

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Kínai okostelefon vállalat, a Xiaomi úgy véli, hogy azonosította azt a fogyasztói rést, amely a közelgő elektromos autójáért fizetni fog az éles versenyben lévő piacon.

“Úgy gondoljuk, hogy ez egy jó kiindulópont számunkra a prémium szegmensben, mert már 20 millió prémium felhasználó van Kínában az okostelefon alapján” – mondta Weibing Lu, a Xiaomi csoport elnöke a CNBC-nek az autó nemzetközi bemutatója előtt a hétfőn kezdődő barcelonai Mobile World Congress-en.

“Úgy gondolom, hogy a kezdeti vásárlások nagyon átfedésben lesznek az okostelefon-felhasználókkal”.

Elmondta, hogy a vállalat a belépőszinttől a luxusig különböző árfekvésű árkategóriákat vett figyelembe egy olyan autó esetében, amelynek kifejlesztésére 10 milliárd dollárt költ.

A Xiaomi december végén mutatta be Kínában az SU7 elektromos autóját, de konkrét árat még nem közölt. Lu azt mondta, hogy a hivatalos megjelenés “nagyon hamar” megtörténik, és jelezte, hogy a belföldi szállítások már a második negyedévben megkezdődhetnek.

xiaomi su7 kek szinben
Fotó: Stan Schroeder/Mashable

A pekingi székhelyű vállalat piacvezető az okostelefon-iparban, a globális szállítások tekintetében a harmadik helyen áll az Apple és a Samsung mögött a Canalys szerint. A technológiai piacelemző cég adatai szerint a Xiaomi a globális piac mintegy 13%-át foglalja el, és 146,4 millió telefont szállított le 2023-ban.

A háztartási elektronikától az elektromos autókig

A vállalat az elmúlt években a televíziók és háztartási gépek területén is terjeszkedett, amelyek okostelefonról vezérelhetőek és gyakran elegáns, fehér dizájnnal rendelkeznek. A Xiaomi bevételeinek nagy része a telefonokból származik, valamivel kevesebb mint 30%-a pedig a készülékekből és egyéb fogyasztási cikkekből.

A Xiaomi általában a megfizethetőbb árú termékeiről ismert. Ez kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy képes-e eladni egy elektromos autót – amelyet a Porsche riválisaként reklámoznak – egy olyan piacon, ahol még a már befutott EV óriások, mint a BYD is csökkenti az árakat.

A jövőben úgy gondoljuk, hogy nem arról van szó, hogy mi adunk utasítást az eszköznek, hanem arról, hogy az eszköz képes megérteni az igényeid és proaktívan kielégíteni azokat – mondta Weibing Lu, a XIAOMI elnöke.

Lu elmondta, hogy a Xiaomi megközelítése az ökoszisztéma-fejlesztésen, valamint a 2020-ban indított okostelefonos “prémiumizációs” stratégián alapul, amely azóta “nagyon jó eredményeket ért el”.

Egy novemberi eredménybeszámolóban megjegyezte, hogy a vállalat összehasonlította a legújabb Xiaomi 14 telefont az iPhone 15 Pro-val, és azt állította, hogy az új készülék “megelőzi” az Apple-t a FactSet átirata szerint.

Az Apple piaci részesedését azonban a Huawei is felfalja, amelynek népszerű Mate60 Pro készüléke 6 499 jüan (900 dollár) áron indul, a Xiaomi 14 Pro és az iPhone 15 Pro árkategóriája között.

A Huawei okostelefon-szállításai a kontinensen 47%-kal nőttek a negyedik negyedévben az előző évhez képest, amivel a Canalys szerint megelőzte a Xiaomit.

A Huawei telekommunikációs és okostelefon-gyártó cégként technológiai képességeire építve gyorsan a kínai elektromos autók piacának szereplőjévé vált.

A vállalat 2021 végén indította el az Aito járműmárkát, és HarmonyOS operációs rendszerét és egyéb szoftvereit több autógyártónak értékesíti. A Huawei ezen autók némelyikét, köztük a prémium árú Aito M9 SUV-t is népszerűsíti azzal, hogy okostelefon-üzleteiben mutatja be őket.

Az Apple hivatalosan még nem lépett be az elektromos autók piacára, annak ellenére, hogy a hírek szerint már dolgozik egy ilyen autón. Ősszel a kínai startup, a Nio kiadta saját androidos okostelefonját.

Az ökoszisztéma fejlesztése

Hirdetések

A Xiaomi ősszel új operációs rendszert indított HyperOS néven.

Állítása szerint a rendszer mesterséges intelligencia komponenst tartalmaz, amely a felhasználói viselkedésből tanulva képes automatikusan beállítani a csatlakoztatott eszközöket, például az otthoni világítást.

A vállalat a stratégiát “ember x autó x otthon” stratégiának nevezi.

A HyperOS egyelőre csak a Xiaomi 14 telefonján érhető el. De a rendszert a következő hónapokban a készülékekre és a hamarosan megjelenő autóra is ki fogják terjeszteni, mondta Lu.

Az ökoszisztémára és az autóra fordított dollármilliárdok mind részei a Xiaomi erőfeszítéseinek, hogy túléljen egy olyan iparágban, amely a vállalat várakozásai szerint még inkább versenyképessé válik.

Lu szerint 10 vagy 20 év múlva az elektromos járművek piaca valószínűleg nagyon hasonló lesz a mai okostelefonokéhoz – a piac mintegy 70%-át a legnagyobb öt márka fogja birtokolni. “Hatalmas alapok nélkül nem gondoljuk, hogy mi lehetünk a végső szereplők”.

Az első autó után a következő lépés a Xiaomi számára, hogy saját gyárakat építsen, és a kulcsfontosságú alkatrészeket házon belül készítse el, mondta Lu.

A Xiaomi a hónap elején jelentette be, hogy megkezdte működését új pekingi okostelefon-gyára, amely több mint 10 millió készülék gyártására képes.

Az SU7 autó esetében a kínai kormányközlemények jelenleg az állami tulajdonú Baic Group egyik leányvállalatát tüntetik fel gyártóként. A Xiaomi a CNBC-nek elmondta, hogy jelenleg nem tud nyilvános információkat megosztani.

A tengerentúli piac egy “erősítő” a Xiaomi számára

Egyre több kínai vállalathoz hasonlóan a Xiaomi is a tengerentúlon keresi a jövőbeli növekedést. Az elmúlt hat évben a vállalat bevételeinek 40-50%-a a szárazföldi Kínán kívülről, elsősorban Európából és Indiából származott.

Lu, aki 2019-ben csatlakozott a Xiaomi csoporthoz, egyben a nemzetközi üzleti részleg elnöke is, és elmondása szerint “sok időt” tölt a tengerentúli piacokkal.

“Ez lesz a Xiaomi üzletének erősítője” – mondta, megjegyezve, hogy a tengerentúli szórakoztatóelektronikai piac körülbelül háromszor akkora, mint a kínai.

A barcelonai MWC-re való utazása részeként Lu elmondta, hogy Párizsba, valamint Afrikába és a Közel-Keletre is ellátogat.

Elismerte, hogy a politikai környezet megnehezíti a Xiaomi számára a világméretűvé válást, de elmondta, hogy a vállalat a belső képességek kiépítésével és az üzletág globális és termékenkénti diverzifikálásával le tudja küzdeni ezeket a kihívásokat.

Ami az autót illeti, Lu nem volt hajlandó megadni a tengerentúli bevezetés időkeretét, de elmondta, hogy ez általában két-három évet vesz igénybe.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.