Ha valaha is láttál egy kis négyzet alakú jelölést valahol, mint például egy plakáton, egy terméken, vagy akár a kedvenc éttermed menüjében, akkor már találkoztál a QR-kódokkal. De mi is pontosan a QR-kód, hogyan működik, és hogyan készíthetünk belőle sajátot? Nos, ezeket a kérdéseket fogjuk most körbejárni, és megválaszolni.

1. Mi az a QR-kód?

A QR-kód, vagyis a “Quick Response” kód egy speciális típusú vonalkód, amelyet először Japánban fejlesztettek ki az autóipar számára, hogy gyorsan és hatékonyan olvashassanak le információkat. A hagyományos vonalkódokkal ellentétben, amelyek csak egy dimenzióban, vagyis horizontálisan tárolnak információkat, a QR-kódok kétdimenziósak: információt tárolnak mind horizontálisan, mind vertikálisan.

2. Milyen elemei vannak a QR-kódnak?

Egy QR-kód négyzet alakú és általában fekete-fehér színű. Négyzet alakú mintázatokból és pontokból áll, amelyek információkat tárolnak digitális formában. A kód jobb alsó és bal alsó sarkában, valamint a bal felső sarkában található három nagyobb négyzet a pozicionálást segíti, amelyek segítségével a leolvasó eszköz azonosíthatja a kód orientációját. A kisebb négyzetek és pontok a QR-kód belsejében tárolják az adatokat.

qr kod phonebazis

Így néz ki egy QR-kód. Ez a kódot ha beolvasod, akkor a phonebazis.hu főoldalára fog vinni. 

3. Hogyan készíthetünk QR-kódot?

Számos online szolgáltatás létezik, ahol könnyedén létrehozhatod a saját QR-kódodat. Ilyenek például a QR Code Generator, a QR Stuff, az Online QR Code Maker, vagy a Qrstat.hu. A létrehozás menete rendkívül egyszerű: csak be kell írni a kívánt információt (pl. webcím, szöveg, e-mail cím stb.), és a szolgáltatás azonnal generál egy QR-kódot, amit lementhetsz és felhasználhatsz. Lássunk egy példát részletesen:

qr kod keszites
Hogyan kell QR kódot készíteni? Lépésről lépésre

 1. lépés: Kattints a link gombra
 2. lépés: Add meg a weboldalad címét, vagy azt az URL-t, ahová az embereket küldeni akarod
 3. lépés: Kattints az érvényesítés gombra
 4. lépés: Írd be az email címed, fogadd el az adatkezelést, és töltsd le a kódot

A QR kódot emailben kapod meg, amelyet ezután letölthetsz, és szabadon használhatsz. Ez csupán egy példa, és ha nem szeretnéd megadni az e-mail címed, akkor érdemes kipróbálnod más szolgáltatót.

4. Dinamikus és statikus QR-kódok: Miért jobbak a dinamikus QR-kódok?

A QR-kódok lehetnek statikusak vagy dinamikusak. A statikus QR-kódok fix információt tárolnak, amit nem lehet megváltoztatni. Ezzel szemben a dinamikus QR-kódok esetében megváltoztathatod az általuk hivatkozott információt anélkül, hogy a kódot megváltoztatnád. Emiatt a dinamikus QR-kódok sokkal rugalmasabbak és hatékonyabbak, ha változó információt szeretnél közölni.

5. A QR-kód használatának módjai

A QR-kódokat számos különböző módon használhatjuk. Felhasználhatók például URL-ek, szövegek, e-mail címek, telefonszámok, Wi-Fi hálózatok adatainak tárolására és megosztására. Felhasználhatók továbbá reklámokban, plakátokon, termékek csomagolásán, vagy akár jegyekben is, hogy gyors hozzáférést biztosítsanak online tartalmakhoz vagy információkhoz.

6. QR-kód leolvasás

A QR-kódok leolvasása rendkívül egyszerű folyamat, és gyakran csak egy okostelefonra és egy QR-kód olvasó alkalmazásra van szükség. Ezen alkalmazások sokszor már alapból megtalálhatók az okostelefonokon, de ha nincs ilyen alkalmazásod, egyszerűen letöltheted az áruházból (például az Apple App Store-ból vagy a Google Play Áruházból).

7. Hogyan kell a QR-kódot leolvasni?

A legtöbb esetben elég, ha csak a telefonod kameráját nyitod meg, és úgy teszel, mintha le akarnád fotózni a kódot. Ha vársz egy kicsit, akkor felugrik egy kis ablak, hogy beolvasta a QR kódot a rendszer, és rákattinthatsz a kódban tárolt cél URL-re.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mi az az URL, és milyen felépítései vannak, akkor ajánljuk ezt a cikket.

 • Lépések
 1. Tölts le egy QR-kód olvasó alkalmazást az okostelefonodra. Számos ingyenes alkalmazás érhető el, például a QR Code Reader, a Barcode Scanner vagy az Inigma.
 2. Nyisd meg az alkalmazást, és engedélyezd a kamera hozzáférését.
 3. Irányítsd a kamera lencséjét a QR-kódra. Győződj meg róla, hogy a kód teljesen belátószögben van.
 4. Az alkalmazás automatikusan leolvassa a kódot, és megjeleníti az abban tárolt információt, vagy átirányít a megfelelő weboldalra.
 • A QR-kód letöltése okostelefonokra

Ahhoz, hogy le tudd olvasni a QR-kódokat az okostelefonoddal, először le kell töltened egy QR-kód olvasó alkalmazást. Sok ilyen alkalmazás ingyenes, és egyszerűen letölthető az áruházból. Ezek az alkalmazások használják az okostelefon kameráját a kód leolvasásához.

 • A QR-kód leolvasása a telefon segítségével

Ahhoz, hogy le tudd olvasni a QR-kódokat a telefonoddal, először le kell töltened egy QR-kód olvasó alkalmazást. Miután letöltötted és telepítetted az alkalmazást, nyisd meg és engedélyezd a kamera hozzáférését. Az alkalmazás a kamera segítségével olvassa le a kódot, és azonnal megjeleníti az abban tárolt információt.

 • A QR-kód leolvasása számítógép segítségével

Ha nincs okostelefonod, vagy ha valamilyen okból kifolyólag jobban szereted a számítógépet használni a QR-kódok leolvasásához, léteznek számítógépes alkalmazások is. Ezek általában webkamerát használnak a kódok leolvasásához, de vannak olyan verziók is, amelyek képfájlokból olvassák ki a kódokat. Számos ingyenes és fizetős alkalmazás érhető el.

8. Tippek

 • Győződj meg róla, hogy a kamera jól látja a kódot. Ha a kép elmosódott vagy nem világos, a kamera nem fogja tudni leolvasni a kódot.
 • Ügyelj arra, hogy a QR-kód ne legyen túl kicsi vagy túl nagy. A legtöbb olvasó alkalmazás optimálisan 2×2 cm-től 15×15 cm-ig képes leolvasni a kódokat.

9. Amire szükséged lehet

 • Egy okostelefon vagy számítógép egy webkamerával
 • QR-kód olvasó alkalmazás
 • QR-kódra

10. Figyelmeztetések

 • Ne olvass le QR-kódokat, ha nem vagy biztos a forrásban. Rosszindulatú személyek használhatják őket rosszindulatú szoftverek terjesztésére vagy személyes adatok ellopására.
 • Soha ne add meg személyes adataidat, ha a QR-kód leolvasása után erre kérik. Ha bizonytalan vagy, mindig ellenőrizd a weboldal hitelességét.

Végszó

Ez a cikk végigvezetett téged a QR-kódok világán. Most már tudod, hogy mi az a QR-kód, hogyan működik, és hogyan használhatod. Az információ hatalom, és most, hogy ismered a QR-kódokat, kihasználhatod a technológia előnyeit.