You are currently viewing A Tesla beperli a vásárlóit, ha eladnák a Cybertruck-ot
Fotó: Tesla Uber Guy

A Tesla beperli a vásárlóit, ha eladnák a Cybertruck-ot

Hirdetések

A Tesla, az elektromos járművek úttörője, már most hatalmas visszhangot keltett a november végén leszállításra kerülő Cybertruckjával. Bár a Cybertruck már most komoly izgalmat kelt a piacon, a leendő vásárlóknak tudomásul kell venniük egy egyedülálló megállapodást a Tesla szerződési feltételeiben: a jármű újraértékesítésének tilalmát az első év során.

Az új Motor Vehicle Order Agreement frissítése során a Tesla egy speciális szakaszt vezetett be a Cybertruck számára, amelyet találóan “Kizárólag a Cybertruckhoz” címeztek. Ez a szakasz rögzíti a szabályokat és a visszértékesítésre vonatkozó korlátozásokat, amiket a következőként lehet összefoglalni:

Hirdetések

1. Első évben tilos az újraértékesítés

A Tesla szerződési feltételei szerint a vásárlók vállalják, hogy nem adják el, és nem is próbálják eladni a Cybertruckjukat az első év lejártáig a szállítás dátumát követően.

Hirdetések

2. A szabályszegés következményei:

Ha egy vásárló megpróbálja eladni a Cybertruckját a korlátozott időszak alatt, a Tesla fenntartja magának a jogot, hogy az injunktív jogorvoslatot kérjen annak érdekében, hogy megakadályozza a jármű tulajdonjogának átadását. Ezen túlmenően a Tesla követelheti a kártérítést a forgalmazótól, ami akár 50 000 dollár is lehet, vagy az értéket, amit a vásárlás vagy az átadás címén kapott, attól függően, melyik magasabb. Emellett a Tesla megtagadhatja a jövőbeni járművek eladását az elkövetőtől.

3. A Tesla visszavásárlási opciója:

Ha egy vásárlónak komoly oka van a Cybertruckja eladására az első év során, a Tesla felajánlhatja, hogy visszavásárolja azt az eredeti vételáron, a megtett mérföldeket figyelembe véve, mérsékelt kopást és a jármű felújításának költségeit azoknak a szabványoknak megfelelően, amelyeket a Tesla az használt járműveire alkalmaz.

4. A Full Self-Driving funkció átadása:

Fontos megjegyezni, hogy a Tesla Full Self-Driving funkciója, amely akár havi 199 dollárba kerülhet, nem átruházható egy új tulajdonosra, ahogyan arról a Fast Company is beszámolt. Ez tovább bonyolíthatja a Cybertruck tulajdonosoknak a visszértékesítési folyamatot.

A 2019-ben először bejelentett Cybertruck bevezetése a Tesla első új terméke évek óta, és az elektromos pickup-piacot forradalmasítani ígéri. Kezdetben a Tesla azt nyilatkozta, hogy a Cybertruck alapára 39 900 dollár lesz. Azonban a prémium építőanyagok használata miatt valószínűleg drágább lesz.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, az idei év egyik eredménybeszámolójában elmondta, hogy egy ideig eltart, mielőtt a Cybertruck jelentős bevételi forrássá válhat, ami körülbelül egy év vagy 18 hónap is lehet. Musk továbbá kifejezte reményét azzal kapcsolatban, hogy a Cybertruck éves gyártása 2025-re elérheti a negyedmillió darabot, amely komoly hatást gyakorolhat az elektromos járműpiacra.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
whitepress magyar banner

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?