Szándékosan butította az iPhone-ok teljesítményét az Apple? A brit versenyfelügyeleti bíróság engedélyezte, hogy folytatódjon a per

Hirdetések
dogeverse banner

A brit versenyfelügyeleti bíróság engedélyezte, hogy folytatódjon az az Apple elleni per, amely a 2017-es „teljesítménykorlátozási” botrányra vonatkozik – számol be róla a Reuters.

A fogyasztóvédelmi aktivista, Justin Gutmann 2022 júniusában nyújtotta be a keresetet, eredetileg 25 millió brit iPhone-felhasználó nevében követelve összesen 750 millió fontot, akiknek készülékei érintettek voltak azokban a problémákban, amelyek abból adódtak, hogy az Apple megpróbálta megakadályozni a lemerült akkumulátorokkal rendelkező eszközöket a váratlan kikapcsolásokban. A kereset azóta 1,6 milliárd fontra duzzadt, kamatokkal együtt.

Gutmann ügyvédei szerint az Apple eltitkolta a bizonyos telefonmodellek akkumulátorproblémáit és „titokban” telepített egy teljesítménykezelő eszközt, amely korlátozta a teljesítményt.

Az Apple azonban „alaptalannak” nevezte a pert, és határozottan tagadta, hogy az iPhone-ok akkumulátorai hibásak lennének, leszámítva néhány iPhone 6s modellt, amelyekhez ingyenes akkumulátorcsere-programot kínált.

Gutmann keresete az iPhone 6-tól az iPhone X modellekig terjed, és bár a versenyfelügyeleti bíróság úgy döntött, hogy a kereset továbbhaladhat, felhívta a figyelmet a „hiányzó egyértelműségre és részletességre”, amelyet meg kell oldani, mielőtt valóban bírósági tárgyalásra kerülhetne sor.

Az Apple 2017-ben az iOS 10.2.1-es frissítésével vezetett be teljesítménykezelési funkciókat, amelyek korlátozták a teljesítményt annak érdekében, hogy megakadályozzák a lemerült akkumulátorokkal rendelkező készülékeket abban, hogy a csúcsteljesítményt igényeljék, amit az akkumulátorok már nem tudtak biztosítani. Az Apple azt állítja, hogy a funkciókat azért vezette be, hogy meghosszabbítsa az eszközök élettartamát, miközben minimalizálja a zavaró készülékkikapcsolásokat, de a cég bírálatokat kapott néhány ügyféltől, amiért nem közölte előre mit csinál. Ezt azt sugallta, hogy defektes készülékeket próbáltak eltusolni.

Az Apple bocsánatot kért, amiért nem magyarázta meg jobban a végrehajtott változtatásokat és azok okait, és bevezetett egy alacsony költségű akkumulátorcsere-programot, amely több éven át tartott.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.