You are currently viewing Ez most Európa legkeresettebb autója
Képforrás: Unsplash

Ez most Európa legkeresettebb autója

Hirdetések
dogeverse banner

Elon Musk tavaly áprilisban azt nyilatkozta, hogy a Tesla a tömeggyártást részesíti előnyben a profit előtt. A céljuk az volt, hogy fokozzák a keresletet és megelőzzék a konkurenciát. Úgy tűnik, ez a merész húzás működött.

A Tesla Model Y lett Európa legkelendőbb autója 2023 első felében minden kategóriában. Sőt, az elektromos SUV még a belsőégésű motoros autókat is kiszorította a csúcsról, mint például a Dacia Sanderót vagy a Volkswagen T-Rocot. Ez az első alkalom, hogy egy elektromos jármű ezt elérte Európában.

Eladások

Január és június között a Tesla 138.814 Model Y-t adott el, ami majdnem kétszerese az előző év azonos időszakának eladási adatainak. A Model 3 szedánjukkal pedig a második helyet foglalták el. A harmadik, negyedik és ötödik helyen pedig a Volvo XC40, a VW ID.4 és a VW ID.3 áll.

EV-sales-Europe-Tesla
Forrás: ev-volumes.com

Amióta az előző év hasonló időszakát nézzük, a Tesla piaci részesedése 1,3 százalékponttal nőtt, 1,53%-ról 2,82%-ra – ezzel a legnagyobb növekedést produkálva Európa 116 autómárkája közül.

A Tesla jelentős mértékben csökkentette az árait Európában és más globális piacokon is, beleértve az Egyesült Államokat és Kínát. Az Egyesült Királyságban akár 8000 fonttal, Németországban pedig 9100 euróval lettek olcsóbbak az autóik.

Felipe Munoz, a brit JATO Dynamics autóipari elemző cégnél dolgozó globális elemző úgy vélekedett:

„A németországi helyi termelés kezdetét követően növekvő autók elérhetősége és az árcsökkentések magyarázzák a Tesla gyors növekedését.” Hozzátette: „Fontos megjegyezni, hogy a Tesla sokak számára az elektromos járművek szinonimája világszerte, és egyre többen váltanak elektromosra.”

A listán másutt a Fiat 500e a hatodik helyre lépett előre, ezzel távolságot tartva a közvetlen városi autókategóriás vetélytársától, a Dacia Springtől. A Renault Twingo EV-je és a Zoe egyáltalán nem került be a top 20-ba.

Június hónapban a márka rangsorában a Tesla kényelmesen az élen állt 13,1%-os részesedéssel. Ezzel szemben a VW 8,5%-kal követte őket. A harmadik helyen lévő BMW (7,9%) előnyt szerzett a Mercedes-Benz fölött (7,4%).

Viszont a Tesla ugyan uralkodott az elektromos autó piacán Európában az év első felében, de a VW Csoport – ami magába foglalja a VW-t, Audit és Skodát – még mindig vezeti az autóipari csoport kategóriát 19,9%-os piaci részesedéssel.

A Stellantis (14,3%) – az olyan márkák anyavállalata, mint a Fiat, Peugeot vagy az Alfa Romeo – a második helyen áll, a Tesla pedig szorosan követi 13,1%-kal. De tekintettel a Tesla gyorsan növekvő piaci részesedésére, nem lepődnénk meg, ha 2023 második felében elérnék a második helyet.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.