You are currently viewing Az 5 legizgalmasabb elektromos kínai autógyártó
Fotó: YangWang

Az 5 legizgalmasabb elektromos kínai autógyártó

Hirdetések

A számok nem hazudnak: Kína az EV-gyártók abszolút erőműve. A 2022-es adatok szerint 6,8 millió elektromos járművet adtak el a hazai piacon ebben a 12 hónapos időszakban, míg Észak-Amerika, amely még mindig ragaszkodik a világ szuperhatalma címhez, ugyanebben az időszakban körülbelül 800 000-et tudott eladni.

Számos fiskális érv szól amellett, hogy ez hogyan történt, a kormányzati ösztönzőktől és támogatásoktól kezdve a légszennyezési problémák megoldása és a nemzet importált olajtól való függőségének megszüntetése mellett hozott döntésig. De bármilyen politikai meggyőződéssel is rendelkezzen, nem tagadható, hogy Kína az EV-k korai alkalmazói közé tartozik.

A nemzet tudta, hogy nem tud versenyezni a belső égésű motoros technológiával, ezért nagy összegben fogadkozott az elektromos autókra, amikor azok még csak egy homályos, hiánypótló érzésnek számítottak. Úgy tűnik, hogy a kockázat kifizetődik.

Olyannyira, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított az olcsó kínai elektromos járművek “áradata” miatt, amelyek a piacaira érkeznek. Vámokat vethetnek ki a kínai importra, hogy a “legacy” autógyártók, például a német Mercedes-Benz és a Volkswagen-csoport ne szoruljanak ki a versenyből.

Hasonló lépést tett az Egyesült Államok kormánya is, amely megváltoztatta szövetségi adójóváírási programját, így az már csak azokra az elektromos járművekre vonatkozik, amelyek nyersanyagainak nagy részét a hazai piacról szerzik be, és amelyeket végül Észak-Amerikában vagy más olyan országokban szerelnek össze, amelyekkel az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodást kötött.

Ez közvetlen válasz az “aggodalomra okot adó külföldi szervezetekkel”, azaz Észak-Koreával, Oroszországgal, Iránnal és – jól sejtik – Kínával folytatott kereskedelemre.

Az ehhez hasonló kormányzati beavatkozások biztosítják, hogy sok kínai start-up vállalkozás még mindig a viszonylagos ismeretlenségben vergődik sok más piacon, ami nagy kár, mert rengeteg olyan innováció van, amiért izgatott lehet. Ez azonban kezdhet megváltozni.

Ezt szem előtt tartva, íme öt kínai elektromos autó márka, amelyekről valószínűleg még keveset hallottál… és amelyekre érdemes lehet felkapni a fejünket, főleg hogy Magyarországra is egyre több kínai akkumulátorgyár érkezik.

1. Xpeng

xpeng suv
Fotó: Xpeng

A Guangzhou Xiaopeng Automotive Technology, vagy röviden Xpeng, jelenleg nem sok mindennel foglalkozik. Fényűző elektromos SUV-k, Teslára hajazó szedánok, sőt, még fejlett elektromos függőlegesen fel- és leszálló hajók is. Így van, már messze túl gondolkodik az autón, mint a városi közlekedés alapvető módján.

De visszatérve a szárazföldre, a márka máris teret hódít bizonyos európai piacokon, ahol már élvezhetik a P7 elektromos szedánt. Ez a jármű 706 km-es elektromos hatótávolságot kínál – ez a teljesítmény egy Porsche 911-est is boldogan zavarba hoz – és fejlett önvezető technológiát.

Mi több, a márka nemrégiben bemutatta a G9 zászlóshajó luxus SUV-ját, amely okosan elhelyezi a fejlett LiDAR-rendszereket az éneklő és táncoló LED-es fényszórókban, a gyorstöltéshez szükséges 800 V-os architektúrát és a szedán testvéréhez hasonlóan lenyűgöző elektromos hatótávolságot.

A belső tereket grandiózus anyagok díszítik, az infotainment-rendszerek pedig az Xmart OS-t futtatják, amely a márka saját operációs rendszere, amely lehetővé teszi a levegőn keresztüli frissítéseket, a fejlett hangalapú asszisztenst és a távoli parkolást.

Ezt az OS-t Kínában már többször frissítették, bevezetve az AI-alapú asszisztenseket, a magasabb szintű autonóm vezetési funkciókat és a távoli idézési technológiát.

Ha belegondolunk, hogy a Mercedes-Benz csak most áradozik az MB.OS-ről, amire jövő évig kell várnunk, hogy végre megismerhessük és teljes mértékben kiaknázhassuk a benne rejlő lehetőségeket.

2. YangWang

Hirdetések
YangWang U9 sportauto
Fotó: YangWang

Ha egy pillanatra abba tudod hagyni a néven való nevetést, akkor megtudhatod, hogy a YangWang a kínai autóipari óriás BYD luxusszárnya, amely maga is a kiváló elektromos járművek gyártója.

Az U9 a vállalat próbálkozása egy igazi, teljesen elektromos szuperautó, és amellett, hogy jól néz ki, még néhány szemöldökfelhúzó technológiát is tartalmaz. A leglényegesebb, hogy az autó képes ugrani… mint macska a forró bádogtetőn.

Így van, a márka DiSus-X “karosszériavezérlő rendszere” fejlett hidraulikával rendelkezik, hasonlóan ahhoz, amit a Porsche nemrégiben bemutatott Panamera előzetesén láthattunk, és amely lehetővé teszi, hogy a jármű lekuporodjon és a levegőbe ugorjon.

YangWang szerint ugyanez a technológia azt is lehetővé teszi, hogy csak három keréken haladjon, ami kissé őrültség, de mégis megnyugtató tudni.

A szalagcímekbe illő trükköket félretéve, az U9 négy elektromos motorral rendelkezik, amelyek együttes teljesítménye 808 kW, ami több mint 1000 lóerőnek felel meg. Ez a második jármű, amely a YangWang emblémát viseli, a hasonlóan erős U8 SUV után.

A BYD anyavállalat egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az U9 körülbelül 1 millió jüanba fog kerülni a hazai piacon, ami körülbelül 140 000 dollárnak (48,5 millió forint) felel meg.

3. Zeekr

Zeekr suv
Fotó: Zeekr

Oké, tehát bárki, aki egy kicsi mélyebben követi az EV autóipart, hallott már a Zeekrről, a kínai Goliath Geely Automobile Holdings (Volvo, Lotus, LEVC taxik és így tovább) másik leányvállalatáról.

Európában már most is szépen gyarapodnak az eladások, köszönhetően a csinos városi crossovereket és stílusos lövészfékeket tartalmazó termékcsaládnak (ki mondta, hogy a kombik halottak?), míg a Geely bejelentette, hogy a közeljövőben az észak-amerikai közönséget is meg akarja nyerni.

A Zeekr ismét az alapokat veszi célba az elektromos autó kínálatával, kezdve a nagy hatótávolsággal, amely a hátsókerék-hajtású 001-es modellek hosszú hatótávú modelljeiben könnyedén eléri a 400 mérföldet. A teljesítmény is érthetően erőteljes, a változatok több mint 500 lóerős teljesítményt kínálnak. Még egy 001 FR modell is létezik, amely 1265 lóerős teljesítményt ad le.

A Tesla mindent meghódító Model S modellje ellen tervezett Zeekr 001 nagyrészt ugyanazt a teljesítményt, hatótávolságot és belső technológiát kínálja, de az Európában kért ár töredékéért.

A vállalat Kínában egy nagyobb, 009-es modellt kínál, míg a 007-est már bemutatta, amely állítása szerint az első olyan modell, amelyet a mainstream piacon kínálnak.

Az ár? Nos, állítólag 32 200 dollár (11 millió forint) körül lesz, annak ellenére, hogy a középkategóriás szedán könnyedén felveszi a versenyt a hasonló méretű (és sokkal drágább) Audi, Mercedes-Benz és egyéb riválisokkal.

4. Wuling

Hirdetések
Wuling kis auto
Fotó: Wuling

A kínai EV-ipar fellendülését övező izgalom nagy része a technológia előremutató megközelítéséből ered. Ez ösztönözte például a Huawei technológiai óriást arra, hogy autót készítsen pénztárcabarát áron.

De a Wuling nagyon is a spektrum másik végén helyezkedik el, és egy apró városi autót gyárt, amely körülbelül 4500 dollárba (1,5 millió forint) kerül. Ennek eredményeképpen a hazai piacon könnyedén veri a Tesla Model 3-at.

A Wuling és a Hongguang Mini EV tulajdonképpen a General Motors és Kína legnagyobb autógyártója, a SAIC Motors vegyesvállalata, amely egy Fiat 500-nál is kisebb futóművet gyártott. A könnyen megfizethető ára miatt a belvárosi fiatalok körében nagy sikert aratott, akik egy kicsit nagyobb szabadságra vágynak, de nem akarják a vele járó költségeket megfizetni.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a Hongguangot külföldön is árulják-e. A Hongguang frissített változata azonban tavaly év végén Indonéziában került forgalomba, és ott azonnal a legkelendőbb elektromos autó lett, megelőzve többek között a Hyundai-t, a Genesis-t és a Lexust.

5. Nio

nio kinai elekromos auto
Fotó: NIO

Bár a Nio vitathatatlanul az egyik legmegalapozottabb Kínából származó EV márka (a BYD és a Zeekr mellett), még mindig elkedőben van. Csatlakozik a kínai startupok tömegéhez, amelyek továbbra is a Tesla sikerét igyekeznek csökkenteni a hazai piacon és persze azon túl is.

A Nio nemrégiben kijelentette, hogy nem fog árháborúba keveredni a Teslával, kitart a saját álláspontja mellett, és elfogadható áron kínálja a szerinte prémium kategóriás terméket.

Eddig a Nio számos termékéről, például az ET5 szedánról (egy Európában Európának gyártott autó) készült első értékelések nagyrészt pozitívak voltak, és alátámasztják a merész árképzést. Az Autocar szerint a Nio a BMW i4 és a Tesla Model 3 hiteles riválisa lehet.

Sanghajban a Nio csábító választékot kínál, amely karcsú SUV-kat, kupékat, kombikat, valamint az elképesztő EP9 teljesítményű járművet foglalja magában, amely bár csak nagyon korlátozott számban került értékesítésre, bebizonyította, hogy egy startup vállalkozás is képes izgalmassá tenni az elektromos autózást.

A stílusos, technikával feltuningolt EV-k sora mellett a Nio innovációi az ügyfélélmény terén is érdekesek. A Nio Power akkumulátorcsere-technológiája, bár nem teljesen innovatív, az első a maga nemében, amelyet megfelelően alkalmaznak és a nyilvánosság számára elérhetővé tesznek.

A rendszer kevesebb mint öt perc alatt képes kicserélni egy teljes EV-akkumulátort, a jármű pedig autonóm módon gondoskodik az egész folyamatról. Egyszerűen csak oda lehet hajtani az egyik akkumulátorcsere-állomáshoz, és a Nio technológiája elvégni a nehéz munkát.

Ez nem csak a tulajdonosnak nyújt segítséget a hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmak esetén, hanem csökkenti az EV-tulajdonlás költségeit is, mivel a Nio az akkumulátort (az EV egyik legdrágább alkatrészét) lízingeli az ügyfélnek, ahelyett, hogy azt a matricás árba csomagolná.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.