You are currently viewing A Samsung dolgozói háromnapos sztrájkba kezdtek a jobb fizetés érdekében
DALL-E mesterséges intelligencia által generált kép

A Samsung dolgozói háromnapos sztrájkba kezdtek a jobb fizetés érdekében

Hirdetések
wiener_ai-1

A Samsung Electronics dolgozói hétfőn háromnapos sztrájkba kezdtek a jobb fizetésért, a szakszervezet pedig további akciókat helyezett kilátásba, ha Dél-Korea legnagyobb konglomerátuma továbbra sem teljesíti követeléseiket – jelenti a Reuters.

A Nemzeti Samsung Electronics Szakszervezet (NSEU), amelynek mintegy 30 000 tagja a vállalat dél-koreai munkaerejének majdnem egynegyedét teszi ki, egy további éves szabadságnapot is szeretne a szakszervezeti dolgozók számára, valamint változtatásokat a bónuszrendszerben.

Elemzők szerint az alacsony részvétel és az automatizált termelés miatt a sztrájk valószínűleg nem lesz jelentős hatással a világ legnagyobb memórialapkagyártójának termelésére. Ennek ellenére a dolgozói morál csökkenésére utal egy olyan kritikus időszakban, amikor a technológiai cégek egyre inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak.

A szakszervezet első sztrájkakciója múlt hónapban az éves szabadságok összehangolásával egy tömeges munkabeszüntetést eredményezett, amely a Samsung szerint nem befolyásolta az üzleti tevékenységet. A cég hétfőn közölte, hogy a termelésben nem történt fennakadás.

A szakszervezet, amely nem közölte a múlt havi sztrájk részvételi arányát, elmondta, hogy ezen a héten 6 540 dolgozó vesz részt a sztrájkban, főként a gyártóhelyeken és a termékfejlesztésben. Azt is közölték, hogy a sztrájkban részt vesznek az automatizált gyártósorokat és berendezéseket felügyelő dolgozók is, így az üzemeltetésre is hatással lehet.

Szakszervezeti tisztviselők szerint mintegy 3 000 sztrájkoló vett részt egy esős tüntetésen a Samsung Hwaseongban található központja közelében, Szöultól délre.

Son Woo-mok szakszervezeti elnök vitatta a médiában megjelent alacsony részvételi arányról szóló jelentéseket, és elmondta a Reutersnek, hogy az ötéves szakszervezetnek nem volt elég ideje oktatni a tagokat a kérdésekről. “A munkaügyi szakszervezetekről szóló oktatás nem volt elegendő. De nem gondolom, hogy alacsony lenne a részvétel, mert a mi szakszervezetünk még fiatalabb a többihez képest” – mondta.

Lee Hyun-kuk, a szakszervezet alelnöke szerint további sztrájkokra is sor kerülhet, ha a Samsung nem javítja ajánlatait. A Samsung javaslatai között szerepel a rugalmasság a fizetési és éves szabadságfeltételekben, de nem felelnek meg a szakszervezet megnövekedett fizetés és szabadság iránti igényeinek – mondta Lee a Reutersnek.

A bónusz kérdése

A szakszervezeti tisztviselők egyenlőséget szeretnének a bónuszrendszerben is. Azt mondták, hogy a soron következő dolgozók bónuszait a tőkeköltség levonásával számítják az üzemi eredményből, míg a vezetők bónuszait a személyes teljesítménycélok alapján határozzák meg.

“Azt mondtam az embereknek, hogy büszke vagyok arra, hogy a Samsungnál dolgozom, de az igazság az, hogy nem vagyok” – mondta Park Jun-ha, egy 20 éves mérnök a Samsung chipcsomagoló sorainál, aki januárban csatlakozott a céghez, hozzátéve, hogy nem elégedett az “átláthatatlan” bónuszrendszerrel.

A szakszervezet tagsága nőtt, mióta a Samsung 2020-ban megígérte, hogy nem fogja elnyomni a szervezett munkavállalói csoportokat. Az egyre növekvő hangjuk figyelmet követel, miközben a Samsungnak meg kell küzdenie a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásaihoz használt chipek versenyében, mondták az elemzők.

A Samsung részvényárfolyamának teljesítménye elmaradt a hazai rivális SK Hynix mögött, a szakszervezeti tisztviselők pedig a Samsung AI problémáit a nagy sávszélességű memória (HBM) chipek lassú fejlesztésének tulajdonítják, amelyek iránt nagy a kereslet az AI processzorokhoz.

Mégis, a Samsung a múlt héten több mint 15-szörös növekedést becsült a második negyedévi üzemi eredményben, mivel az AI fellendülése által vezérelt chipárak emelkedése javította a bevételeket az előző évi alacsony bázishoz képest.

A részvényárfolyam 0,2%-kal emelkedett hétfő délutánra, miután a korábbi ülésen akár 1,72%-kal is emelkedett, elérve a 2021 januárja óta legmagasabb szintet. A múlt héten 6,9%-kal ugrott meg az előzetes negyedéves eredmények hatására, amelyek felülmúlták az elemzői várakozásokat.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.