A 10 legjobb tech részvény, amit most érdemes megnézni

Hirdetések
wiener_ai-1

Az elmúlt 30 évben, az internetkorszak hajnaláig visszamenőleg, a technológiai részvények vezették a piacokat. Nézzük csak meg a Nasdaq 100 index hozamát ebben az időszakban, amely elsősorban technológiai részvényekből áll, és amely az ágazat végső mércéjének számít.

A Nasdaq 100 1994. május 20. óta éves átlagban 13,9%-os hozamot ért el, míg az S&P 500 éves szinten 8,5%-ot. Természetesen a technológia az évek során változott.

Bár a digitális korszakból átmentünk abba, amit most egyesek mesterséges intelligencia korszaknak neveznek, a technológiai szektor dominanciája a piacokon nem változott. Az elmúlt 10 évben a Nasdaq 100 átlagosan 17,8%-os éves hozamot ért el, ami könnyedén veri az S&P 500-at, amely 10,9%-os hozamot ért el.

Bár a technológiai részvények kétségtelenül volatilisebbek lehetnek, mind éves szinten, mind rövid távon, hosszú távon kétségtelenül jobban teljesítenek. A következő 10 évre vagy azon túlra tekintve senki sem tudhatja biztosan, hogy mit hoz a jövő.

Tekintettel azonban arra, hogy egyre mélyebben haladunk a digitális korszak és a mesterséges intelligencia (AI) technológiák felé, a technológiai szektor egészének dominánsnak kell maradnia, és ez lehet a 10 legjobb tech részvény jelenleg.

A 10 legjobb tech részvény, amelyekbe érdemes lehet befektetni

Lássuk mely az a top 10 tech részvény, amelyet érdemes lehet tanulmányozni befektetésre.

A cikkünk ajánlói linket tartalmaz, és ha a Trading212 brókernél vásárolsz részvényt, akkor akár 40 000 forintnyi ingyen részvényt is kaphatsz.

1. Microsoft: 26,8%-os átlagos éves hozam.

A Microsoft (NASDAQ:MSFT) Satya Nadella vezérigazgató irányítása alatt szakszerűen tette meg az átmenetet a második generációba, és most talán még erősebb vállalat, mint korábban volt. Az elmúlt néhány évben a Microsoft megelőzte az Apple-t, mint a világ legnagyobb vállalatát a piaci tőkeérték alapján. Így jobban feltételezhetjük a legjobb tech részvény listánk első helyére.

Emellett a szoftverek és a személyi számítógépek területéről sikeresen vált a felhőalapú számítástechnika és a mesterséges intelligencia vezetőjévé. Az elmúlt 10 évben a Microsoft részvények átlagosan 26,8%-os évesített hozamot értek el, ezzel a legjobban teljesítő “Csodálatos Hét” részvények közé került.

microsoft jul7

Az intelligens felhőalapú számítástechnika terén betöltött vezető szerepével a vállalat piaci részesedést szerzett az Amazonnal szemben, és jó helyzetben van a további növekedésre, mivel az AI fegyverkezési versenyben kulcsfontosságú vezető szerepet tölt be.

Irány a Trading 212

2. Amazon: Átlagos évesített 10 éves hozam 28,7%.

A világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi kiskereskedőjeként az Amazont (NASDAQ:AMZN) jellemzően kiskereskedelmi részvénynek tekintik, de alapvetően technológiai részvény. A vállalat úttörő technológiáinak köszönhetően az egyik első rendkívül sikeres online kiskereskedő lett, és az Amazon Web Services (AWS) üzletágán keresztül vezető szerepet tölt be a felhőalapú számítástechnikában.

Miközben a Microsoft a felhőszolgáltatásban is erősödött, és az Alphabet is felpörgeti felhőtechnológiáját, az Amazon még mindig a piac mintegy egyharmadát birtokolja.

amazon jul7

Az elmúlt 10 évben az Amazon-részvények még a Microsoftnál is jobban teljesítettek, 28,7%-os átlagos éves hozammal, és mivel az Amazon két üzletágában is piacvezető, az Amazon még évekig mindkét szektorban dominálhat.

Irány a Trading 212

3. NVIDIA: Átlagos évesített 10 éves hozam 70,1%.

Egyetlen nagy részvény sem teljesített jobban az elmúlt években, mint az NVIDIA (NASDAQ:NVDA). A félvezetőgyártó vállalat az AI-képes grafikus feldolgozóegységekre (GPU-k) specializálódott, amelyek gyorsabban képesek bonyolult feladatokat megoldani, mint a versenytársak chipjei.

Az NVIDIA chipjeit autókban, számítógépekben, játékrendszerekben és más eszközökben használják, de az elsődleges bevételi forrása az adatközpontok, ahol ügyfelei közé tartozik a Microsoft, az Amazon, az Alphabet, a Meta és mások.

Elemzők becslése szerint az NVIDIA az adatközpontok GPU-piacának 98%-át ellenőrzi, ahol hatalmas mennyiségű adatot dolgoznak fel.

nvidia jul7

A chipgyártó hozamai elképesztőek voltak. Tavaly a részvények 239%-kal szöktek az egekbe, idén pedig már 86%-os emelkedésen vannak túl. Az elmúlt időszakban a hírek sokat szóltak az Nvidiáról, így nem csoda, hogy a legjobb tech részvények közül az egyik legkiemelkedőbb befektetéssé vált. A magas PE ratio miatt, azonban viszont érdemes óvatosnak lenni.

Az elmúlt 10 évben az NVIDIA átlagosan 70,1%-os éves hozamot ért el, és mivel még csak a felszínt kapargatjuk a mesterséges intelligencia területén, még sokáig meghatározó szereplőnek kell maradnia.

Irány a Trading 212

4. Apple: Átlagos évesített 10 éves hozam 24,4%.

Az Apple (NASDAQ:AAPL) az elmúlt években elmaradt a Csodálatos Hetes társaitól, mivel az iPhone-eladások lelassultak, de a világ második legnagyobb vállalatát nem szabad elaludni.

Az Apple-részvények éves szinten mindössze 3%-kal emelkedtek, és az elmúlt 12 hónapban mindössze 9,2%-os hozamot értek el. Ugyanakkor viszonylag alacsony értékelésen kereskedik, így ez egy jó alkalom lehet a részvények megvásárlására vagy hozzáadására a portfólióhoz.

apple jul7

Az iPhone-gyártó mindig is képes volt alkalmazkodni és gyarapodni, és júniusban készül bevezetni legújabb operációs rendszerét, az iOS 18-at. Az iOS 18 állítólag az Apple évek óta legnagyobb frissítése lesz, amely generatív AI-t épít be a technológiájába.

Az Apple részvényei még a legutóbbi csuklás ellenére is 24,4%-os átlagos éves hozamot értek el az elmúlt 10 évben.

Irány a Trading 212

5. Meta Platforms: 23,0%-os átlagos évesített 10 éves hozam.

Természetesen a Meta Platforms (NASDAQ:META) néhány évvel ezelőtt megváltoztatta a nevét a Facebookról, hogy tükrözze a fejlődés következő fejezetét, a Metaverse-t, a Reality Labs nevű virtuálisvalóság-üzletágán keresztül.

Jelenleg a Reality Labs a teljes bevételnek csak kis töredékét teszi ki, mivel az üzletág lassan növekszik. A Meta azonban továbbra is befektet a Reality Labsbe, mivel az egész vállalat jövőjét látja benne.

meta jul7

Egyelőre a Meta Platforms továbbra is meghatározó a közösségi médiában, a Facebook, az Instagram, a WhatsApp és a Messenger – a hét legnagyobb közösségi médiaoldal közül négy -, valamint a gyorsan növekvő Threads tulajdonosa.

A Meta jelentős kiadáscsökkentésen is átesett, hogy a jövőbeni növekedésébe fektessen be. A Meta részvények 10 éves átlagban 23%-os évesített hozamot értek el.

Irány a Trading 212

6. Alphabet: 21,1%-os átlagos évesített 10 éves hozam.

Az Alphabet (NASDAQ:GOOG) egy másik technológiai óriás, a Google kereső és a YouTube tulajdonosa. A vállalat fejőstehenei a Google, az első számú keresőszolgáltató, valamint a YouTube videó- és streamingplatform.

Valójában a Google Services termeli a bevételének csaknem 90%-át. Az Alphabet azonban növekvő felhőalapú számítástechnikai üzletággal is rendelkezik, 11%-os piaci részesedéssel a harmadik helyet foglalja el az Amazon és a Microsoft mögött.

alphabet gootle jul7

A vállalat nagymértékben befektetett a mesterséges intelligenciába is, és bízik abban, hogy az új Gemini AI platformja, amelyet a különböző ajánlataiban fog bevezetni, kihívást jelent majd az AI-térség vezetőinek, és a jövőbeni növekedését fogja előmozdítani.

Az Alphabet részvényeinek átlagos évesített hozama 21,1% volt az elmúlt 10 évben.

Irány a Trading 212

7. Broadcom: Átlagos évesített 10 éves hozama 35,3%.

A Broadcom (NASDAQ:AVGO) egy másik félvezető vállalat, amelyet az AI chipjei táplálnak. A vállalat főként vezeték nélküli csatlakoztatáshoz gyárt chipeket, így az 5G vezeték nélküli boomjából is profitálhat.

A Broadcom kapcsolókat és routereket is gyárt az adatközpontok számára, így abban a helyzetben lehet, hogy meglovagolja ezt a hullámot, mivel egyre több adatközpont épül az AI-számítástechnika növekedése miatt.

broadcom jul7

Tavaly a chipgyártó felvásárolta a VMWare-t, amely virtualizációs szoftvereket gyárt, amelyek lehetővé teszik a számítógépek hatékonyabb működését. Hock Tan vezérigazgató átalakítónak nevezte a felvásárlást, mivel az diverzifikálja és növeli a Broadcom bevételeit.

A Broadcom részvényeinek 10 éves éves évesített hozama 35,3%, és a részvények felosztására is esélyes.

Irány a Trading 212

8. Visa: 18,1%-os átlagos évesített 10 éves hozam.

Természetesen a Visa (NYSE:V) széles körben ismert, mint vezető hitel- és fizetési folyamatokat lebonyolító vállalat, de a technológia is vezérli, mivel a hálózata hajtja a fizetéseket. A Visa rendelkezik az úgynevezett versenyárkokkal, ami azt jelenti, hogy olyan erős előnnyel rendelkezik, amelyet nehéz áttörni.

A Visa és a Mastercard duopóliumot alkot. Mivel a maga nemében az egyetlen két nagy hitelkártya-szolgáltató, míg versenytársaik zárt rendszerűek, azaz hitelezők, kibocsátók és feldolgozók.

visa jul7

A Visa egyszerűen csak egy feldolgozó, így alacsonyak a rezsiköltségei és kisebb a kockázata, és hatalmas haszonkulcsot termel. A Visa emellett minden piaci ciklusban jól teljesít, és a világ egyre inkább készpénzmentessé váló világában továbbra is jobb teljesítményt kell nyújtania.

A cég részvényei 10 éves átlagos éves hozama 18,1%.

Irány a Trading 212

9. Taiwan Semiconductor: Átlagos évesített 10 éves hozama 22,2%.

A Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM) abban különbözik a többi félvezető részvénytől, hogy vezető öntöde, vagyis chipgyártó. Ez azt jelenti, hogy nem tervezi a chipeket, hanem tömegesen gyártja azokat többek között olyan ügyfelek számára, mint az Apple, az Advanced Micro Devices és a Broadcom.

A Taiwan Semiconductor növeli a keresett AI-chipek gyártását, és bár ez a beruházás rövid távon lassíthatja a növekedést, a vállalatnak hosszú távon jelentős hozamokat kell elérnie, mivel a világ vezető, AI-chipekre összpontosító öntödéje.

taiwan semiconductor jul7

A Taiwan Semiconductor részvényeinek 10 éves átlagos éves hozama 22,2%.

Irány a Trading 212

10. Palo Alto Networks: Átlagos évesített 10 éves hozam 31,4%.

A Palo Alto Networks (NASDAQ:PANW) a vállalatok kiberbiztonsági megoldásainak vezető szolgáltatója, és szolgáltatásaira egyre nagyobb igény lesz, mivel a kiberbűncselekmények és -támadások várhatóan egyre nagyobb számban fordulnak elő az elkövetkező években.

palo alto jul7

Ez egy versenyképes terület, de a Palo Alto Networks előnye, hogy egy olyan üzletágban, amely ragadós, azaz bonyolult, költséges és kihívást jelent a szolgáltatóváltás, bevált, megbízható márka. A Palo Alto hatékony, elismert szereplőként szilárd árréssel és sok működési cash flow-val rendelkezik, amelyet saját fejlesztésű generatív AI kiberbiztonsági megoldásába, a Precision AI-be fektet be.

A Palo Alto Networks 10 éves átlagos évesített hozama 31,4%.

Irány a Trading 212

A legjobb tech részvények előnyei és hátrányai

Hirdetések

Ahogy az elején említettük, a technológiai részvények az elmúlt 30 évben a piacok motorjai voltak, és minden ágazat közül a legjobb hozamot produkálták. Ebben a digitális korban, amely lassan az AI korszakává válik, továbbra is az innováció és a növekedés élvonalában lesznek.

Ennek ellenére a technológia a legingadozóbb ágazatok közé tartozik, és a rövid távú ingadozások is vadabbak. Más szóval, miközben a technológiai részvények magasabb csúcsokat élveznek, gyakran alacsonyabb mélypontokat látnak, mint más ágazatok, amikor a piac csökken.

Általánosságban elmondható, hogy a technológiai részvények negatívabban reagálnak az emelkedő kamatlábakra, az inflációra és a gazdasági lassulásra, mivel ezek a problémák megnehezíthetik a befektetéseket és a növekedést. Szintén hatással lehetnek rájuk az olyan zavaró új technológiák, amelyek kevésbé versenyképessé teszik őket, vagy olyan szabályozások, amelyek megnehezítik a növekedést.

A befektetőknek a hozamok mellett a kockázatokkal is tisztában kell lenniük, és óvatosan kell befektetniük, így a technológiai részvények egy diverzifikált portfólió töredékét képezik.

Végszó

Ebben a cikkben a legjobb tech részvények egy szeletét mutattuk be, amelyet érdemes lehet közelebbről is megismerni. A PhoneBazis nincs felhatalmazva befektetési tanácsadásra, így a befektetés előtt feltétlenül konzultálj egy arra szakosodott szakértővel.

Források

Hirdetések