A Google hirdetési vezetője elismerte, hogy szándékosan emelték a hirdetési árakat

Hirdetések
99bitcoin-tokens

Az Amerikai Egyesült Államok és a Google között zajló antitrösztper második hete felfedi a Google keresőóriás egyik titkos fegyverét: a hirdetéseket. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a Google dominanciája lehetővé teszi, hogy magasabb árakat számoljon fel a hirdetőknek, miközben alig kell számolnia következményekkel. Ezt a vádat Jerry Dischler, a Google hirdetési vezetője is megerősítette a bíróságon.

Jerry Dischler elismerte, hogy szándékosan tolták fel az árakat

Dischler vallomása szerint a Google finomítja az árverési folyamatot, ami a múltban akár 5 százalékos áremelést is eredményezhetett a tipikus hirdetők számára, és bizonyos lekérdezéseknél akár 10 százalékos emelést is. A hirdetők azonban nem voltak tudatában ezeknek az áremeléseknek, hiszen a Google nem hajlandó tájékoztatni őket az árváltozásokról.

jerry dischler email valtas

Az adatok azt mutatják, hogy a Google számára az árak emelése csupán egy módja volt a keresési bevétel növelésének, például 2019 tavaszán, amikor Dischler egy e-mailben írta, hogy “megrendülnek az hirdetésindításokon“. Az e-mail további lehetőségeket is felsorol a bevételek növelésére, például a Keresés kiemelését a Chrome böngészőt használók számára.

A dokumentumokból kiderült, hogy a Google 2019-ben 98 milliárd dollárt keresett a saját szolgáltatásaihoz tartozó keresési hirdetésekből, és ez az összeg 2020-ban már meghaladta a 100 milliárd dollárt. A mobil keresés hozta a “fő” növekedését.

Dischler a bíróságon hangsúlyozta, hogy a 10 százalékos áremelés az áremelések felső határa, és a 15 százalékos emelés “veszélyes dolog lenne“. Azonban még így is tovább nőhet a Google bevétele, hiszen a magas árak ellenére csak néhány hirdető ment át a Meta-ra vagy a TikTok-ra.

Ezen információk alapján az Igazságügyi Minisztériumnak erős érvrendszert sikerül felépítenie a Google jogellenes monopóliumának igazolására. Ugyanakkor a Google keresőmotorjára vonatkozóan nem emelhetnek vádat hiszen ez egy ingyenes termék, de más tényezők, például a gyenge adatvédelmi szabványok, továbbra is fontosak lehetnek egy versenyképesebb keresőipar szempontjából. A per még hosszú ideig eltarthat, így az ítéletre csak jövőre számíthatunk.

További hírek:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.