You are currently viewing A Prada tervezi a Nasa következő űrruháját

A Prada tervezi a Nasa következő űrruháját

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A NASA asztronautái új, modern űrruhákban lépnek majd a Hold felszínére 2025-ben, köszönhetően egy izgalmas együttműködésnek a neves olasz divatház, a Prada és az Axiom Space között. A Prada tapasztalata a luxus divat világában és az anyagokkal való kísérletezés terén most új területen, az űrkutatásban is érvényesül. Bár elsősorban a divat kifutóiról és a nagy presztízsű vitorlás versenyekről ismertek, a cég szakértelme a kompozit anyagok terén különösen hasznos lehet az űrruhák fejlesztésénél.

Divatos űrruhák

Jeffrey Hoffman professzor, aki öt NASA misszión és négy űrsétán is részt vett, szerint a Prada hozzájárulása technikai innovációkat hozhat az űrruhák kialakításában, különösen azok külső rétegeihez. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a design mellett az űrruhák funkcionalitása elsődleges: a megfelelő hőmérséklet, nyomás és oxigénellátás biztosítása létfontosságú az asztronauták számára.

Az Axiom Space korábban már bemutatta az Artemis 3 misszióhoz tervezett űrruhát, mely 55 kg-os súlyával kifejezetten a női asztronauták igényeihez lett tervezve. Az Artemis program keretében végrehajtandó missziók során a Hold felszínét új módszerekkel és technológiákkal fogják felfedezni, melyekben a Prada designja és innovációs képességei is szerepet játszanak.

Az Artemis 2 misszió történelmi jelentőségű lesz: Christina Kock lesz az első nő, Victor Glover pedig az első fekete asztronauta, akik részt vesznek egy Hold-misszión. A Prada és az Axiom Space együttműködése így nem csak a divat és az űrkutatás találkozását, hanem az űrkutatás történelmének új fejezetét is megnyitja.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.