You are currently viewing Szomorú hírt kaptak a Kínából vásárlók – Az EU vámot vetne ki a 150 euró alatti rendelésekre is
Fotó: tommao wang on Unsplash

Szomorú hírt kaptak a Kínából vásárlók – Az EU vámot vetne ki a 150 euró alatti rendelésekre is

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
99bitcoin-tokens

Az Európai Unió terveket készít arra, hogy vámokat vessen ki a kínai online kiskereskedőktől, köztük a Temu, Shein és AliExpress cégektől vásárolt olcsó termékekre – jelentette a Reuters a Financial Times alapján, három, az ügyet ismerő személyre hivatkozva.

Az Európai Bizottság várhatóan ebben a hónapban javasolni fogja a jelenlegi 150 eurós ($161) küszöbérték eltörlését, amely alatt a termékek vámmentesen vásárolhatók meg.

Jelenlegi EU-s szabályozás

A jelenlegi EU-s szabályozások értelmében az EU-n kívüli országokból online vásárolt csomagok vámmentesek, ha értékük kevesebb mint 150 euró. Az Európai Bizottság adatai szerint 2023-ban két milliárd olyan csomag érkezett az EU-ba, amelynek értéke kevesebb volt, mint 150 euró, ami szerintük “az e-kereskedelem hatalmas volumene próbára teszi a vámhatóságok kapacitását”.

Vámreform tervek

Az EU 2023 májusában javasolt vámreform projekt részeként már tárgyalt a limit eltörléséről, de most felgyorsíthatják annak bevezetését az olcsó importáruk áradatának megfékezése érdekében – írta az FT. A Shein szóvivője szerint “teljes mértékben támogatják a jogalkotók törekvéseit a de minimis rendelkezés reformjára”, míg az Alibaba, Temu és az Európai Unió nem válaszolt azonnal a Reuters megkeresésére.

Ez is érdekelhetnek: 3 kriptó, amely körül most nagy a zsongás

Kritika és versenyhátrány

Az Egyesült Államokban a Shein és a Temu kritikusa már panaszkodott arra, hogy az importadók alóli mentességet kihasználva aláássák versenytársaikat és elkerülik termékeik vámvizsgálatát. Ez a gyakorlat lehetővé teszi a két vállalat számára, hogy világszerte olyan alacsony árakat kínáljanak, mint például 8 dolláros ruhák és 25 dolláros okosórák.

Az új vámok bevezetése az EU-ban várhatóan jelentős hatással lesz az online vásárlási szokásokra és az importtermékek árazására, különösen a kínai online kiskereskedők által kínált olcsó termékek esetében. A vámreform célja a tisztességes verseny feltételeinek megteremtése és a vámhatóságok terhelésének csökkentése.

Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.