You are currently viewing Nagy pofont kaphat a TikTok az Egyesült Államokban
Forrás: Unsplash

Nagy pofont kaphat a TikTok az Egyesült Államokban

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A TikTok jövője továbbra is bizonytalan az Egyesült Államokban, miután nagy többséggel elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely kényszeríthetné az alkalmazás eladását vagy teljes betiltását. A ritka egyetértés mögött az áll, hogy az “Amerikaiak védelme a külföldi ellenfelek által ellenőrzött alkalmazásoktól” nevű törvény széles körű támogatást kapott mindkét párt részéről.

A tervezet szerint a ByteDance-nek hat hónapot kellene adni az alkalmazás eladására, különben az amerikai alkalmazásboltokból és webtárhely-szolgáltatásokból való kitiltástól fenyegeti őket. Bár ez nem az első ilyen kísérlet a TikTok ellen, ez a törvényjavaslat sokkal gyorsabb támogatást nyert, mint elődei.

A TikTok természetesen tiltakozik a tervezet ellen, állítva, hogy alkotmányellenes és súlyosan károsítaná az alkalmazás használóit és az azt felhasználó vállalkozásokat. A cég aktivizálta felhasználóit, hogy nyomást gyakoroljanak a törvényhozókra, ami számos hívást eredményezett a kongresszusi irodákban. Azonban a törvényhozók kritizálták a céget, amiért beavatkozott a jogalkotási folyamatba.

Az intézkedés ellenzői között olyan szervezetek is vannak, mint az Electronic Frontier Foundation (EFF) és az American Civil Liberties Union (ACLU), akik szerint a törvény létrehozna egy veszélyes precedenst a kormányzati beavatkozásra a közösségi médiaplatformok felett.

Ez is érdekelhet: Jöhet a reklámmentes, fizetős TikTok

Ha a törvényt a szenátus is elfogadná, akkor Joe Biden elnök várhatóan aláírná azt. Az amerikai kormány már korábban is nyomást gyakorolt a ByteDance-re a TikTok eladására, különösen a nemzetbiztonsági aggályok miatt, bár a TikTok ezt többször is cáfolta.

A TikTok valószínűleg jogi úton fogja támadni a törvényt, ha elfogadják, ahogyan azt Montanában is tették, ahol az állam szintű tilalmat fogadtak el tavaly. Egy szövetségi bíró ideiglenesen blokkolta a tilalmat novemberben, mielőtt az hatályba léphetett volna.

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.