You are currently viewing A Tesla Model Y lett a világ legkeresettebb autója
Képforrás: Unsplash

A Tesla Model Y lett a világ legkeresettebb autója

Hirdetések

A Tesla Model Y lett a világ legkelendőbb autója 2023 első negyedévében az iparági elemző, a JATO Dynamics szerint, ami az első alkalom, hogy egy elektromos jármű ér el ilyen mérföldkövet. Erről az Electrek számolt be.

A Model Y letaszította a trónról a Toyota Corollát

A Tesla Model Y letaszította a trónról a Toyota Corollát a világ legkeresettebb autójaként az első negyedévben, és úgy tűnik, egész évben megtarthatja ezt a pozíciót. A JATO Dynamics elemzője, Felipe Munoz adatokat gyűjtött a Motor1 számára, amelyek szerint 267,200 darab Model Y-t adtak el az első negyedévben. Ezt 53 piacról származó adatok és a világ többi részére vonatkozó becslések/projekciók alapján állították össze. Így a Model Y megelőzte a Toyota Corollát, amelyből ugyanebben az időszakban 256,400 darabot értékesítettek, és jelentősen megelőzte a másik három legnépszerűbb autót, a Hiluxot, a RAV4-et és a Camryt, mind a Toyotától.

Bár nem tudjuk, hogy ez a helyezés megmarad-e az év hátralévő részében, a Model Y értékesítése folyamatosan növekszik, míg a Corolla értékesítése kissé csökken. Az egyik modell új és új technológián alapul, a másik pedig egy régi standard – bár mindkét modell jelenlegi iterációja hasonló időben került piacra, a Corolla 2018-ban, a Model Y 2019-ben. Tekintettel arra, hogy a Tesla idén jelentős árcsökkentést hajtott végre a Model Y-nál, ez biztosan elérhetőbbé teszi az autót több ember számára a 2022-hez képest.

Valóban, a Model Y értékesítése már növekszik az előző évhez képest. 2022-ben a Tesla két autója is bekerült a világ tíz legkelendőbb autójának listájába, a Model Y-ból akkor 759,000 darabot értékesítettek. Ez átlagosan 189,000 darabot jelent negyedévenként, és az idei első negyedéves számok jelentős növekedést mutatnak ezzel szemben. Ha a Model Y ilyen ütememben folytatja az értékesítést, vagy bármennyit növekszik az év hátralévő részében, akkor 2023-ban több mint 1 millió eladással zárhatja az évet. A világon az egyetlen másik jármű, amely tavaly eladott 1 millió darabot, az a Toyota Corolla volt, 1,12 millióval. Tehát az év végére szoros lehet a verseny a két modell között, de úgy gondoljuk, hogy a Model Y megtartja vezető pozícióját.

“A teljesítmény még lenyűgözőbb a Model Y árazása és elérhetősége miatt,” tette hozzá az Electrek. “Bár a Model Y széles körben elérhető a világ legnagyobb piacain, a Corolla mindenhol kapható. És annak ellenére, hogy az utóbbi időben csökkentek az árak, a Model Y a 40 ezer dollár körüli ára (kedvezmények után) még mindig jelentősen drágább, mint a Corolla alapmodellje, amely 21 ezer dollár.”

Az elektromos járművek más híreiről

Hirdetések

Az elektromos járművek más híreiről szólva, a Ford és a Tesla partnerséget jelentett be, amely lehetővé teszi a Ford tulajdonosok számára, hogy hozzáférjenek a több mint 12,000 Tesla Superchargerhez az Egyesült Államokban és Kanadában a következő év elejétől kezdve.

“A Ford következő generációs elektromos járművei – amelyeket az évtized közepére várnak – tartalmazni fogják a Tesla töltődugóját, lehetővé téve a Ford járművek tulajdonosai számára, hogy adapter nélkül tölthessék autójukat a Tesla Superchargereknél, ezzel a Ford az első autógyártók közé kerül, akik kifejezetten bekapcsolódnak a hálózatba,” jelentette a CNBC.

További hírek:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.