You are currently viewing A TikTok az iPhone felhasználók jelszavára utazik?
Forrás: Unsplash

A TikTok az iPhone felhasználók jelszavára utazik?

Hirdetések
dogeverse banner

A TikTok-felhasználók aggódva és zavarodottan reagáltak arra, hogy a videós alkalmazás miért kéri tőlük a jelszavukat az iPhone-jukon a tartalmak megtekintéséhez – írja a NY Post.

Ez a probléma, amelyet először állítólag november végén észleltek, aggasztó, és még mindig nem tisztázott, hogy miért is teszi ezt a TikTok? Ahogy emlékezhetünk rá, korábban azzal vádolták meg a platformot, hogy újságírók ellen kémkedik.

A Dataconomy nevű iparági szakértői kiadvány cikkében az olvasható, hogy maga a TikTok nem közli kifejezetten a pontos okot. A problémát többen észlelték a hónap folyamán, és ezzel párhuzamosan az Apple is két sürgős biztonsági frissítést adott ki az iPhone és más termékek felhasználói számára.

A hiba a TikTok-ban van?

Az egyik frissítés, amelyet december 11-én hoztak nyilvánosságra, egy olyan hibát javított, amely lehetővé tette az érzékeny felhasználói adatokhoz való hozzáférést. A Dataconomy négy lehetséges okot sorol fel arra, hogy miért kéri a TikTok a felhasználók jelszavát, de egyik sem nyugtató.

Az egyik magyarázat szerint a jelszó kérésének ideiglenes biztonsági intézkedés lehet, amelyet bizonyos sebezhetőségek vagy adatvédelmi aggályok kezelése érdekében vezettek be. Egy másik lehetséges ok az alkalmazásfrissítés, hiba, vagy a “korlátozott mód” tartalomszűrő engedélyezése.

A “korlátozott mód” esetében a TikTok jelszót kérhet a tartalom cenzúrázáshoz. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a jelszó megosztása kockázatos, és általában rossz ötlet, különösen ilyen körülmények között.

Néhány felhasználó a Reddit-fórumon megosztotta, hogy a probléma megszűnt, amikor frissítették az alkalmazásukat a 32.5.0-s verzióra. Mások azt állítják, hogy a jelszókérést el lehet kerülni a “cancel” opció kiválasztásával, ami arra utal, hogy ez valószínűleg hiba, és nem szándékos funkció.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a hírek aztán érkeztek, miután a demokrata John Fetterman szenátor a TikTokot hibáztatta a fiatalok “torz” szemléletéért a jelenlegi izraeli és gázai konfliktussal kapcsolatban. Tavaly szeptemberben pedig az európai szabályozó hatóságok 368 millió dollárra büntették a TikTokot, amiért nem megfelelően védte meg a gyerekek magánéletét.

A Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója, Christopher Wray, 2022 végén figyelmeztette a törvényhozókat a kínai tulajdonú TikTok “nemzetbiztonsági aggályai” miatt. Ezen aggályok közé tartozik a kínai kormány esetleges felhasználása a felhasználók millióiról történő adatgyűjtés ellenőrzésére vagy az ajánló algoritmus befolyásolására.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.