You are currently viewing Ez EU tönkreteheti az Apple App Storeját – félhetnek az iPhone tulajdonosok?
Képforrás: GSMArena.com

Ez EU tönkreteheti az Apple App Storeját – félhetnek az iPhone tulajdonosok?

Hirdetések

Az Apple ma közzétett egy fehér könyvet, amelyben részletesen ismerteti az Európai Unióban bevezetett adatvédelmi és biztonsági intézkedéseket, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tartsa a felhasználókat, ugyanakkor megfeleljen a digitális piacokról szóló törvény követelményeinek is.

Emlékeztetőül: a közelgő iOS 17.4 frissítéssel az Európai Unió iPhone-felhasználói az App Store helyett alternatív alkalmazáspiacokon keresztül is telepíthetnek majd alkalmazásokat. Több vállalat dolgozik a piactereken, a Setapp és az Epic Games megerősítette az App Store alternatívájának tervét.

A piactereken keresztül telepített alkalmazásokat lényegében “sideloaded” módon telepítik, és nem kell a szokásos App Store felülvizsgálati folyamatnak alávetni. A rosszindulatú programok és csalások kockázatának minimalizálása érdekében az Apple bevezetett egy közjegyzői eljárást, amelynek az alkalmazás-piactereknek és az ezeken keresztül értékesített alkalmazásoknak alá kell vetniük magukat.

Hitelesítési folyamat

A közjegyzői hitelesítés magában foglal egy automatikus ellenőrzést és egy emberi felülvizsgálatot is, hogy biztosítsa, hogy az alkalmazások nem tartalmaznak rosszindulatú szoftvereket, a reklámozott módon működnek, és nem követnek el “kirívó csalási kísérleteket”. Egy alkalmazás csak akkor telepíthető iPhone-ra sideloading segítségével, ha azt az Apple a közjegyzői hitelesítésen keresztül aláírta, és az Apple megköveteli a fejlesztőktől, hogy rendelkezzenek fejlesztői fiókkal, és adjanak meg legitim adatokat, például nevet, címet és telefonszámot. Az alkalmazásoknak meg kell majd magyarázniuk, hogy miért van szükségük hozzáférésre az olyan érzékeny adatokhoz, mint a mikrofon, a kamera, a Face ID, az egészségügyi adatok és egyéb adatok, és a felhasználó hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy ezek a funkciók az alkalmazás telepítése után működjenek.

Amit a közjegyző nem fog megtenni, az az alkalmazások tartalmának vizsgálata. Az alternatív piactereken keresztül telepített alkalmazások tartalmazhatnak felnőtteknek szóló, szerzői jogvédett, kábítószerrel kapcsolatos tartalmakat és egyéb olyan funkciókat, amelyek az App Store-ban nem lennének megengedettek. Az Apple megpróbálja majd megállítani azokat az alkalmazásokat, amelyek más alkalmazásoknak adják ki magukat, vagy amelyek nem dokumentált funkciókkal rendelkeznek, de a vállalat figyelmeztet, hogy az oldalról feltöltött alkalmazások nem lesznek olyan biztonságosak, mint az App Store-on keresztül telepítettek.

Az alternatív alkalmazáspiactereknek olyan alapkövetelményeket kell betartaniuk, amelyek megkövetelik tőlük, hogy vállalják a rosszindulatú alkalmazások ellenőrzését és eltávolítását, valamint a felhasználóknak nyújtott támogatást. A visszatérítéseket például az alkalmazáspiactérnek kell majd biztosítania, mivel a piacterek az alkalmazáson belüli vásárlások helyett alternatív fizetési módokat használnak. A DMA értelmében az App Store alkalmazásokban is elfogadják az alternatív fizetési módokat.

Azok az európai felhasználók, akik az App Store-on kívül telepítenek egy alkalmazást, egy alkalmazás telepítési lapot kapnak, amely tartalmazza az alkalmazás nevét, a fejlesztő nevét, az alkalmazás leírását, képernyőképeket és értékeléseket. A lapok kikapcsolhatók egy piactér esetében a Beállítások alkalmazásban, és akkor is eltűnnek, ha egy piactér van alapértelmezett áruházként beállítva.

Az alternatív fizetési módokat használó alkalmazások esetében is hasonló közzétételek kerülnek felajánlásra. Az Apple figyelmeztetést ad arra, hogy az olyan funkciók, mint az előfizetés könnyű lemondása és az Ask to Buy nem elérhetőek, és hogy nincs védelem a ragadozó árképzéssel szemben.

Az Apple azt mondja, hogy számos e-mailt kapott európai felhasználóktól és kormányzati szervektől, akik aggódnak az alternatív alkalmazáspiacok kockázatai miatt, és az Apple azt ígéri, hogy “fáradhatatlanul dolgozik” a felhasználók védelmén “a törvény által megengedett mértékben”. A felhasználóknak nincs lehetőségük arra, hogy kivonuljanak a DMA-változásokból, és az Apple azt sugallja, hogy egyesek akaratuk ellenére kénytelenek lehetnek alternatív alkalmazásokat használni. A munkáltatók és az iskolák például megkövetelhetnek egy olyan alkalmazást, amely csak egy piactéren keresztül érhető el.

Az Apple fehér könyvének nagy része végigveszi azokat a kockázatokat, amelyekkel az iPhone-felhasználóknak számolniuk kell, és azt a munkát, amelyet az alternatív alkalmazáspiacok üzemeltetőinek kell elvégezniük a felhasználók biztonsága érdekében.

Az Apple szerint az általa végrehajtott változtatásokat megvitatták az Európai Bizottsággal, és nem merültek fel aggályok. A DMA elismeri az alternatív alkalmazáspiacterekkel kapcsolatos adatvédelmi kockázatokat, és az Apple azt mondja, hogy az új irányelvek értelmében igyekszik mindent megtenni a felhasználók védelme és oktatása érdekében.

Az Európai Unióban élő iPhone-tulajdonosok, akiknek további aggályaik vannak az alternatív alkalmazás piacterekkel kapcsolatban, elolvashatják az Apple teljes PDF-jét, hogy teljes képet kapjanak az Apple által bevezetett biztonsági és védelmi intézkedésekről, valamint a továbbra is fennálló kockázatokról.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.