Befellegzett az Apple elektromos autós terveinek?

Hirdetések
wiener_ai-1

A Bloomberg szerint az Apple leállította a régóta pletykált “Project Titan” nevű elektromos autó fejlesztésére irányuló munkáját. A vállalat állítólag kedden jelentette be a hírt házon belül, és azt mondta, hogy az autó mögött álló 2000 fős csapatnak, hogy inkább a generatív mesterséges intelligenciával fognak foglalkoznak a jövőben.

Jeff Williams, az Apple operatív igazgatója és Kevin Lynch, a projektért felelős alelnök tájékoztatta a dolgozókat a projekt megszüntetéséről – írja a Bloomberg. A médium hozzáteszi, hogy elbocsátásokra is sor kerül majd, de az egyenlőre még nem világos, hogy ez hány dolgozót érint.

Az Apple saját elektromos autó építésére irányuló törekvéseiről már évek óta pletykáltak, és a legutóbbi jelentések szerint az Apple még mindig dolgozik a projekten. A hónap elején a Wired arról számolt be, hogy az Apple 2023-ban több mint 45 000 mérföldet tett meg az általa kifejlesztett autonóm vezetési technológiával, míg a Bloomberg szerint januárban az Apple 2028-ra tolta ki az autó várható bevezetését. A The Verge megkereste az Apple-t kommentárkéréssel, de nem kapott azonnal választ.

A Project Titan megbukott?

Az Apple titkos autós projektjéről, a Project Titan becenévre hallgató pletykák először 2015-ben jelentek meg. Az Apple több kulcsfontosságú vezetőt is felvett a projekthez, köztük a Tesla korábbi Autopilot szoftverigazgatóját és a bajba jutott EV startup, a Canoo korábbi vezérigazgatóját. Úgy tűnik azonban, hogy a projekt az évek során számos akadályba ütközött, többek között az Apple autóipari vezetőjének, Doug Fieldnek a 2021-es távozásával. A The Information 2022-es jelentése felvázolta, hogy az Apple a munkatársak nagy fluktuációjával, a folyamatosan változó tervekkel és a belső szkepticizmussal küzdött.

Eközben más jelentések szerint az autó, amely a pletykák szerint 100 000 dollár körüli áron került volna a piacra, nem rendelkezik majd olyan fejlett önvezető képességekkel, mint amilyeneket a vállalat eredetileg remélt. Az erőforrások átcsoportosítása a mesterséges intelligenciára lehet értelme az Apple számára, mivel a hírek szerint naponta több millió dollárt költ egy saját, Ajax nevű mesterséges intelligencia modell képzésére. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrég azt is megerősítette, hogy az Apple “még idén” generatív AI-funkciókat indít, míg a pletykák szerint a vállalat a Spotlight és az Xcode AI-frissítéseit teszteli.

Bár az Apple talán már lemondott az önvezető elektromos járművek álmáról, a Sony és a Honda még mindig azon dolgozik, hogy jövőre Észak-Amerikában előrendeléseket nyisson az autonóm funkciókkal rendelkező Afeela elektromos autóira a 2026-os bevezetés előtt.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Forrás: The Verge