You are currently viewing Megjelent az Android 15 Developer Preview

Megjelent az Android 15 Developer Preview

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Ismét eljött az évnek ez az időszaka. Az Android megkezdi ~8 hónapig tartó béta-folyamatát az új fő operációsrendszer-verzió kiadásával. Az Android 15 Developer Preview pár napja jelent meg a Pixel 6, 7 és 8, a Pixel Fold és a Pixel Tablet számára. Ez a kiadás a Pixel 5 és 5a széria számára a fő operációs rendszer támogatásának végét jelentené.

Szóval mi az újdonság?

Nehéz túl sokat tudni a csak egyszerű szöveges leírásokból, amiket kapunk, de van néhány gomolygó pont. A “részleges képernyőmegosztás” lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a teljes képernyő helyett egyes alkalmazásablakokat osszanak meg vagy rögzítsenek. A telefonokon nincs nagy különbség egy alkalmazásablak és a teljes képernyő között, de jó lenne, ha ez megakadályozná, hogy a bejövő értesítések megjelenjenek a képernyőmegosztáson. Ez a táblagépek esetében is jó lenne.

Az Android felszínre hoz egy API-t, amely támogatja a Linux kernel fs-verity funkcióját. Ez lehetővé teszi, hogy egy csak olvasható fájlt egy írható-olvasható fájlrendszerben tároljunk, és kriptográfiai aláírással biztosítsuk, hogy azt nem manipulálták rosszindulatúan. A Google nyilvánvalóan azt szeretné, ha az alkalmazásfejlesztők ezt használnák, mondván:

“Ez fokozott biztonságot eredményez, védelmet nyújt a potenciális rosszindulatú programok vagy az olyan jogosulatlan fájlmódosítások ellen, amelyek veszélyeztethetik az alkalmazás funkcióit vagy adatait”.

A Google szerint az alkalmazások számára továbbfejlesztett kameravezérlők és több “dinamikus teljesítmény” vezérlő van, amelyek érzékelik, ha a telefon túlmelegszik, és az alkalmazások ennek megfelelően reagálhatnak.

Mi az ütemterv?

Hirdetések

Van egy ütemterv is, amely szerint legalább hat fejlesztői kiadást kapunk. Az első “béta” áprilisban jelenik meg; a “platformstabilitás”, amikor az API-kat véglegesítik, és a fejlesztőknek munkához kell látniuk, júniusban lesz. A végső kiadás az ütemterv szerint valamikor július utánra várható, attól függően, hogy a fejlesztés hogyan halad.

android 15 preview

Az Android 15-ről többet fogunk tudni, amikor a tényleges dokumentáció megjelenik, és kipróbálhatunk néhány szoftvert. Mint mindig, ezek az első Developer Preview kiadások az alkalmazásfejlesztőknek szánt alacsony szintű funkciókra korlátozódnak, időt adva az érdeklődőknek az új funkciók támogatására, mielőtt az operációs rendszer a harmadik negyedévben megjelenik.

A felhasználói funkciók később érkeznek – remélhetőleg. Az Android 14-es kiadása az egyik legkisebb volt az eddigiek közül, így reméljük, hogy idén több érdemi fejlesztés lesz.

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.