You are currently viewing Hatalmas foltok jelentek meg a Napon
Fotó: NASA

Hatalmas foltok jelentek meg a Napon

Hirdetések
99bitcoin-tokens

A NASA tudósai, akik a Napot tanulmányozzák, a csillag közepén egy hatalmas csoport sötét foltot fedeztek fel, amely a Földről 92 millió mérföldről látható.

A napfoltoknak nevezett foltok innen nézve úgy tűnhetnek, mintha csak puszta foltok lennének a Nap felszínén, de valójában egész bolygók nagyságúak lehetnek, erős mágneses mezővel – a Föld mágneses mezejénél több ezerszer erősebbek. A foltok azért tűnnek sötétnek, mert sokkal hidegebbek, mint a Nap környező részei.

“Ha van napfogyatkozáshoz használt szemüveged és jó látásod, akkor nagyítás nélkül is láthatod” – közölte az amerikai űrügynökség az X-en. A NASA ezután azonnal emlékeztette az embereket, hogy soha ne nézzenek közvetlenül a Napba a megfelelő napszűrők nélkül.

Sok követő kommentálta, hogy képes volt látni az új napfoltcsoportot, amely általában napokig vagy hetekig is eltarthat, mielőtt eltűnik. A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma valós idejű képekkel követte nyomon a csoportot.

A földi viharszezonokhoz hasonlóan a Napon is 11 évente ismétlődő időjárási mintázatot tapasztalhatunk. A ciklus elején és végén ez az aktivitás a legnyugodtabb. A naptevékenység azonban felgyorsul, és a ciklus közepén tetőzik, ami óriási kitöréseket okoz a Napon.

Ez a ciklus most éppen a csúcspontja felé tart, közel ahhoz, hogy 2025 közepén elérje a maximumot. Ezért a napkitörésekről és a koronakitörésekről – a Nap külső légköréből, a koronából kilövellő plazma – szóló hírek egyre gyakrabban szerepelnek a hírekben. Amerikaiak millióinak lesz ritka lehetősége arra, hogy az április 8-i teljes napfogyatkozás során néhány percig szabad szemmel is láthassák a koronának ezt a vadabb változatát.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.