Spanyol kisvárost támadnak a hackerek

Hirdetések
sealana -0

Szombaton kibertámadás érte a spanyolországi Calvià városát Mallorcán, a hackerek most 10 millió eurót követelnek az integrált rendszerek működésének helyreállításáért.

A Calvià város hivatalának honlapján a helyzetről szóló frissítéseket közölve azt írják, hogy az önkormányzat “a normalitás mielőbbi helyreállításán dolgozik, miután múlt szombat elején Ransomware kibertámadás érte, amellyel pénzt akarnak kicsikarni”.

Mallorca polgármestere, Juan Antonio Amengual megismételte, hogy a zsarolási kísérletre nem válaszolnak – adta hírül a Mallorca Daily Bulletin.

Ransomware-támadás lassítja a spanyol hivatalt

Amengual az X-en posztolt a jelenlegi helyzetről, és megemlítette, hogy a hivatal szakértőkkel együtt dolgozik a támadás megállításán:

A közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta: “Mi (Calvià város tanácsa) szakértőkkel és más intézményekkel együtt dolgozunk a kibertámadás megállításán. A városi tanács nem áll le, továbbra is működik, kicsit lassabban, de mozog”.

Spanyolországban és Ukrajnában is kibertámadásokat észlelnek

Nem Spanyolország az egyetlen ország, amely a kiberbiztonsági fenyegetésekkel küzd. Ukrajna a tavalyi év végén egyre többször tapasztalta a hackertámadásokat.

A legnagyobb távközlési vállalat, a Kiyvstar és a Monobank is hackertámadás áldozata lett. A mobilszolgáltató leállása milliók számára okozna kommunikációs szünetet.

Az Egyesült Államokban az elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások és hackerkísérletek 2023-ban a Sony és az Open-AI esetében tapasztalhatók voltak. Az Open-AI novemberben “rendellenes forgalmi mintázatról” számolt be, amely a fejlesztők számára kiesést okozott.

A Sony tulajdonában lévő Insomniac Games stúdió az egyik legádázabb kibertámadás célpontja volt 2023 decemberében. Ennek következtében a stúdiót 50 Bitcoin (BTC), azaz körülbelül 2 millió dollárnak megfelelő összegért zsarolták meg.

A stúdió és a Sony nem volt hajlandó engedni a követeléseknek, aminek következtében az üzleti stratégia és a vállalati dokumentumok mellett érzékeny információk is nyilvánosságra kerültek.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.