A Google finomítja a keresési találatokat az Európai Unió miatt

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
wiener_ai-1

A Google úgy módosítja az online keresési eredményeket, hogy az összehasonlító oldalakat jobban előtérbe helyezi – közölte a vállalat egy szerdai blogbejegyzésben, miközben felvázolta erőfeszítéseit, hogy megfeleljen az új uniós technológiai szabályoknak, amelyek egyes vállalatok bevételeit csökkenthetik.

Az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA) értelmében – amelynek a vállalatnak március 7-ig kell megfelelnie – a Google köteles a rivális szolgáltatásokat és termékeket ugyanúgy kezelni, mint a sajátjait, amikor a keresési eredmények között rangsorolja őket.

Köteles továbbá lehetővé tenni az üzleti felhasználók számára, hogy hozzáférjenek azokhoz az adatokhoz, amelyeket a Google platformjának használata során generálnak.

“Olyan dedikált egységeket fogunk bevezetni, amelyek az egész webről származó összehasonlító oldalakra mutató linkek csoportját tartalmazzák, valamint a keresési oldal tetején található lekérdezési gyorsbillentyűket, amelyek segítenek az embereknek finomítani a keresést, többek között azzal, hogy a találatokat csak az összehasonlító oldalakra összpontosítják” – írta blogbejegyzésében a Google.

“Az olyan kategóriák esetében, mint például a szállodák, egy külön helyet is elkezdünk tesztelni az összehasonlító oldalak és a közvetlen szolgáltatók számára, hogy részletesebb egyedi eredményeket mutassunk, beleértve a képeket, a csillagok értékelését és egyebeket. Ezek a változások egyes funkciók eltávolítását eredményezik majd a keresőoldalról, például a Google Flights egységét” – áll a közleményben.

A rivális összehasonlító oldalak a Google keresési gyakorlatának leghangosabb kritikusai közé tartoznak, a tavalyi panaszuk 2,42 milliárd eurós (2,63 milliárd dollár) uniós trösztellenes bírságot eredményezett.

Az elkövetkező hetek egyéb változtatásai lehetővé teszik az Android-telefonok tulajdonosai számára, hogy egyszerűen váltsanak alapértelmezett keresőmotort vagy böngészőt. A Google-szolgáltatások és -termékek felhasználói pedig átvihetik adataikat egy harmadik féltől származó alkalmazásba vagy szolgáltatásba.

alapertelmezett bongeszo android
Fotó: Google

Az európai felhasználók egy további beleegyező bannert fognak látni, amely megkérdezi tőlük, hogy egyes Google-szolgáltatások továbbra is megoszthatják-e az adatokat célzott hirdetésekkel.

A Google figyelmeztetett, hogy egyes vállalkozások és felhasználók nem biztos, hogy elégedettek lesznek a javaslataival, amelyeken március 7. előtt még változtatni lehet.

“Bár támogatjuk a DMA számos, a fogyasztók választási lehetőségeivel és az interoperabilitással kapcsolatos törekvését, az új szabályok nehéz kompromisszumokat vonnak maguk után, és aggódunk amiatt, hogy e szabályok némelyike csökkenteni fogja az európai emberek és vállalkozások rendelkezésére álló választási lehetőségeket” – közölte a Google.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.