You are currently viewing Bill Gates cége meglepő forrásból állítja elő az EV-akkumulátorok kulcsanyagát

Bill Gates cége meglepő forrásból állítja elő az EV-akkumulátorok kulcsanyagát

Hirdetések

Bill Gates cége, a Molten Industries költséghatékony és CO2-mentes eljárással földgázból állítja elő a lítiumion-akkumulátorok kulcsfontosságú alapanyagát, a grafitot – írja a Bloomberg. Az új technológia célja, hogy segítse a szén-dioxid-mentesítést, miközben támogatja az elektromos járművek és a hidrogéngazdaság fejlődését.

A lítium-ion akkumulátorok a modern technológia gerincét alkotják, és az elektromos járművektől kezdve az okostelefonokon át az orvosi eszközökig és számtalan más kütyüig mindent ellátnak energiával. Az akkumulátorok kulcsfontosságú összetevőjének, a grafitnak a gyártása azonban komoly kihívást jelent: Kína ellenőrzi a globális grafitellátási lánc megdöbbentő háromnegyedét.

Bill Gates, aki egy másik projektbe is befektetett, amelynek célja, hogy a vizet üzemanyaggá alakítsa, most megtalálta a módját annak, hogy a metángázból grafitot állítsanak elő, és ezzel elősegítse a szén-dioxid-mentesítést. A Moltens innovatív eljárása a bőséges metánforrásokat használja ki, többek között a tejgazdaságokból, szennyvíztisztító telepekről és hulladéklerakókból származó metánt. Ezt a gyakran melléktermékként vagy hulladékként keletkező metángázt általában fáklyázzák vagy elégetik, és ezzel káros üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a légkörbe.

Pirolízis: A metán átalakítása grafittá és hidrogénné

A vállalat a pirolízisnek nevezett technikát alkalmazza a földgáz értékes árucikkekké: grafittá és hidrogénné történő átalakítására. A pirolízis során a gázt ellenőrzött körülmények között magas hőmérsékletre hevítik, ami lebontja molekuláris szerkezetét, és létrehozza a kívánt termékeket – megújuló villamos energia felhasználásával és CO2-kibocsátás nélkül.

Költséghatékony grafit: A játékváltás az akkumulátorgyártásban

Hirdetések

Az induló vállalkozás azt is állítja, hogy grafitja költségben versenyképes más forrásokkal szemben. A kristályos szenet általában vagy bányásznak, vagy fosszilis tüzelőanyagokból szintetizálják. A projektet Bill Gates Breakthrough Energy Ventures (BEV) nevű vállalkozása 25 000 000 dollárral támogatja a finanszírozás első körében. Ez a projekt a Breakthrough számára két nagyon fontos éghajlati technológiai témakör metszéspontjában helyezkedik el: az akkumulátorok méretezhetővé és költséghatékonyabbá tétele az elektromos autók értékesítésének növekedése érdekében, másrészt pedig az alacsony költségű tiszta hidrogén.

A Molten Industries jelenleg egy kísérleti reaktort üzemeltet, hogy demonstrálja grafitgyártási eljárásának megvalósíthatóságát és hatékonyságát. A vállalat azon is dolgozik, hogy növelje tevékenységét, és tervezi egy nagyobb létesítmény megépítését, amely napi 500 kg hidrogén és 1500 kg grafit előállítására képes. Ez az üzem várhatóan jövőre kezdi meg működését.

Olvasd el ezt is:

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.