Norvégia nekiment a Teslának, a Skandinávoknál kezd betelni a pohár

Hirdetések
99bitcoin-tokens

A Teslának tiszteletben kellene tartania a munkavállalók alapvető jogait, beleértve a kollektív tárgyalás jogát is – állította Norvégia 1,5 billió dolláros szuverén vagyonalapja, a világ legnagyobb tőzsdei befektetője a Reutersnek pénteken.

Az elektromos járműgyártó az északi régióban a szakszervezetek és egyes nyugdíjalapok visszatetszésével néz szembe amiatt, hogy nem fogadta el a svéd szerelők követelését a bérekre és egyéb feltételekre vonatkozó kollektív tárgyalási jogokról.

Vagyonokat veszít a Tesla Skandináviából

A Norvég Bank Befektetési Kezelése (NBIM), amely a norvég alapot működteti, a Tesla hetedik legnagyobb részvényese 0,88%-os részesedéssel, amely mintegy 6,8 milliárd dollárt ér az LSEG adatok szerint.

“Azoktól a vállalatoktól, amelyekbe befektetünk, azt várjuk, hogy tiszteletben tartsák az alapvető emberi jogokat, ideértve a munkajogokat is” – áll az NBIM Reutersnek küldött nyilatkozatában, amikor a Tesla svéd munkavállalóival folytatott konfliktusról kérdezték. “2022-ben támogattunk egy részvényesi javaslatot a Teslánál, amely arra kérte a vállalatot, hogy vezessen be egy politikát a szervezkedési jog tiszteletben tartására” – tette hozzá.

Az NBIM szerint a 2022-es javaslatot a szavazók 32%-a támogatta, és arra szólította fel a Teslát, hogy fogadjon el egy politikát a szakszervezetek által kikötött munkajogok, például az egyesülési jog és a kollektív tárgyalás tiszteletben tartására. A vállalat igazgatósága a “nem” szavazást javasolta.

A Tesla, amely forradalmasította az elektromos autópiacot, eddig sikeresen elkerülte a kollektív tárgyalási egyezményeket a mintegy 127 000 dolgozójával. Elon Musk pedig nyíltan ellenzi a szakszervezeteket.

A vállalat azt állította, hogy svéd alkalmazottainak olyan vagy még jobb feltételei vannak, mint amit a szakszervezet követel.

A Dánia egyik legnagyobb nyugdíjalapja, a PensionDanmark csütörtökön bejelentette, hogy kivonja a 69 millió dollár értékű részesedését a Teslából, míg a Paedagogernes Pension alapkezelő azt közölte, hogy követni fogja, és kivonja a 35 millió dolláros részesedését.

Az NBIM nem kívánta kommentálni, hogy befektetéseit érintené-e a Tesla álláspontja.

Az alapnak van egy külön etikai tanácsa, amely javasolhatja az NBIM számára, hogy vonuljon ki azokból a vállalatokból, amelyek nem felelnek meg az elvárásainak, szintén nem kívánta kommentálni a helyzetet.

Az NBIM hangsúlyozta, hogy az elvárásai az International Labour Organization (ILO) által kidolgozott nemzetközi szabványokon alapulnak, valamint az emberi jogokra vonatkozó globális egyezményeken. Dokumentumai szerint azoknak a vállalatoknak, amelyekbe befektet, “közös és átlátható módon kell együttműködniük a munkavállalókkal és képviselőikkel, például a szakszervezetekkel“, amikor politikákat és gyakorlatokat dolgoznak ki és vezetnek be.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.