You are currently viewing Vége a Mesterséges Intelligencia őrületnek?

Vége a Mesterséges Intelligencia őrületnek?

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Tavaly elérhetővé váltak a generatív Mesterséges Intelligencia (AI) termékek a nagyközönség számára, ami hatalmas izgalmat és félelmet váltott ki sokakban. Az emberek le voltak nyűgözve azon a képeken és szövegeken, melyeket ezek az eszközök képesek voltak létrehozni pár egyszerű szövegparanccsal.

A Silicon Valley lázban égett ettől az új technológiától, remélve, hogy jó pénzt keres majd ezen, főleg a stagnálás és a kriptovaluták, valamint a metaverzum bukása után. Sokan azonban aggódtak, hogyan változik majd meg a világ az AI hatására. Vajon mely munkahelyeket veszélyezteti majd? Ráadásul az emberek számára nehezebbé vált megkülönböztetni a valódit a gépek által generált tartalomtól.

Néhány hónappal később azonban fordult a kocka

A kormányok szabályozási törekvései növekednek, egyre több jogi vita merülnek fel, és egyre több ember aggódik a magánéletének védelme miatt. Ráadásul arról is szólnak a beszámolók, hogy az emberek kezdik elveszíteni az érdeklődésüket az AI eszközök iránt. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a Bing új AI-alapú keresője nem tudta megtörni a Google piaci dominanciáját. A ChatGPT úgy tűnik felhasználókat veszít (főleg a fizetősöket), és a botok még mindig sokat hibáznak, és nagyon pontatlanok.

gpt4 vs gpt3 eredmeny kutatas
Fotó: Arvix tanulány

Az OpenAI által létrehozott ChatGPT chatbot gyorsan vált a legnépszerűbb generatív AI eszközzé, köszönhetően annak, hogy elsőként tették elérhetővé az eszközt a nagyközönség számára. Valamint a Microsofttal kötött milliárdos együttműködést is hatalmas médiavisszhangot kavart. A Microsoft ezt követően bejelentette, hogy integrálja a Bing keresőjébe az OpenAI által kifejlesztett chatbotot. Ezt sokáig nem vették komolyan a piacon, de a bevezetése után rendkívül erős versenytársnak tekintették a Google-lel szemben. Google gyorsan piacra dobott egy saját chatbotot, a Bardot, míg a Meta két saját nyelvi modellt tett közzé. Az OpenAI válaszul a ChatGPT-t más cégeknek is licenszelte, hogy mégtöbb bevételre tegyen szert.

A legfrissebb jelentések szerint viszont úgy tűnik, hogy a Bing új verziója nem elég népszerű a fogyasztók körében. Egy friss Wall Street Journal cikk szerint a Bing piaci részesedése gyakorlatilag változatlan az AI bevezetése előtti időszakhoz képest. A Statcounter szerint a Microsoft Edge böngészőjének felhasználói bázisa a Bing Chat bevezetésével ugyan növekedett, de ez mégsem volt elég jelentős. A Microsot számára szomorú hír, hogy a felhasználók száma már csökkenő trendben van újra. Közben a Chrome piaci részesedése nőtt. Viszont van remény a Microsoft számára: ha a Bing Chatet könnyebben, vagy más böngészőkön keresztül is el lehet majd érni, növekedhet az használata. A Microsoft tervei között szerepel ez a lépés.

Hanyatlik a ChatGPT népszerűsége is

Hirdetések

A Washington Post szerint a ChatGPT weboldalának forgalma közel 10%-kal esett vissza júniusban az előző év óta. Az iPhone-os alkalmazás letöltései is csökkentek, bár az OpenAI nem kívánta kommentálni a számokat.

OpenAI felhasználók csökkenése
Forrás: Similarweb

A Google még nem integrálta a Bard chatbotját olyan mértékben a keresőszolgáltatásába, mint a Microsoft. A cég továbbra is kísérleti technológiaként kezeli, ami “pontatlan vagy sértő információt” is megjeleníthet. Az AI technológia problémás mivoltát mutatja, hogy számos chatbot hajlamos volt személyes adatokkal visszaélni, téves információkat közölni vagy elfogultságot mutatni. A Google emelett egy Generative Search Result élményen is dolgozik, amely a keresési eredmények megjelenésekor segítheti a felhsználót.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálja a ChatGPT pontatlan válaszait. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az OpenAI legújabb modelljének, a GPT-4-nek a pontossága egyes területeken hónapok alatt csökkent.

Nyolc nagy vállalat, köztük az OpenAI, a Google és a Meta, az LLM modelljeiket a DEF CON hackerkonferenciára vitték, hogy széles körben teszteljék azok pontosságát és biztonságosságát. A Biden-adminisztráció támogatta és népszerűsítette az eseményt, melynek célja, hogy az vállalatok megkapják a szükséges adatokat a modellek hibáiról.

A jelenlegi modellek és az ezekből létrehozott chatbotok már széles körben használatban vannak. Sokan elfogadják a chatbotok által mondottakat kritika nélkül. Ugyanakkor, ahogy különböző jelentések mutatják, az AI-eszközök iránti érdeklődés csökkenőben van.

A generatív AI elképesztő dolgokra képes, és sokan kipróbálták már.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.