You are currently viewing Végre bemutatták: Itt az Apple Vision Pro
Képforrás: Apple

Végre bemutatták: Itt az Apple Vision Pro

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Az Apple hétfőn hozta nyilvánosságra új Vision Pro kiterjesztett valóság fejhallgatóját az éves WWDC előadása keretében. Emellett bemutatta a VisionOS-t is, ami az új eszközt működteti majd. Az új készülék igencsak lenyűgözőnek tűnik, és ha a bemutatott demonstrációkban látottak akár csak megközelítik azt, amilyen az eszköz valójában működni fog használat közben, akkor az Apple igazán felülmúl minden várakozást. És ezzel teljesen új szintre emeli az AR (Augmented Reality) technológiát.

Apple Vision pro
Képforrás: Apple

Az ára: 1,2 millió Forint

De még ha minden tökéletesen működik is, ahogy az Apple azt bemutatta, és még ha jövőre valóban a tervezett időben kerül is a piacra, az Apple igencsak borsós árat szabott ki rá. A 3,499 dolláros árcédulának köszönhetően első körben biztosan kevesen engedhetik majd meg maguknak, főleg Magyarországon.

Az Apple fejhallgatójának végleges ára körüli várakozások már így is magasak voltak a bemutató előtt, de a “magas” ár általában 2000, maximum 2500 dolláros becslést jelentett. A valós 3499 dollár jóval meghaladja ezeket a becsléseket, és egy pillanat alatt letarolta azon izgatott szakértők várakozásait, akik élőben követték az eseményeket. Az Apple nagyszerű munkát végzett a bemutató előkészítésében, sőt, néhányunkat meg is győzött arról, hogy nekünk is szükségünk van erre a termékre. De az ár bejelentése az összes potenciális vásárlót azonnal elbizonytalanította.

Az Apple bemutatója során számos technikai adatot ismertetett a Vision Pro-ról, mielőtt leleplezte az árat. Ha megnézzük ezeket a specifikációkat, egyértelműen láthatjuk, miért kerül ennyibe az eszköz. Csak a kijelzők ára is hatalmas lehet: két mikro-OLED kijelzőről van szó, amelyek valódi 4K felbontást kínálnak. Emellett számos más lenyűgöző technikai jellemző is van, mint például a beépített hangszórók, a lidar térérzékelés, a két beépített processzor és még sok más. Az Apple a bemutató során úgy írta le a Vision Pro-t, mint “a legfejlettebb személyi elektronikai eszköz valaha“, amely nyilvánvalóan segített enyhíteni az árcédula sokkoló hatását.

Az árazás alapján ez az eszköz csak a gazdagabb réteg számára lesz elérhető, akik képesek nagyobb összeget költeni olyan eszközre, amely – az Apple saját beismerése szerint – elsősorban kiegészíti a többi drága Apple termékünket, mint az iPhone vagy a MacBook. Azon korai technológiai úttörők számára, akik szeretnének ehhez az új és izgalmas trendekhez csatlakozni, ez az ár azonban már túl magas.

Még öt év mire a mi pénztárcánk is megengedheti

Hirdetések

Az Apple itt valami egészen újat és rendkívül fejlettet alkotott, ami a jelenlegi gyártási módszerek mellett nem skálázható gazdaságosan. De mindez megváltozhat, főleg ha jönnek a fejlesztők – ezt szolgálja a bemutató és az eszköz első eladásai. De mindez azt jelenti, hogy az Apple által a bemutatón prezentált valóság még nem az, amit bármelyikünk hamarosan megismerhet; legfeljebb öt év múlva lehet széleskörű népszerűségű, feltéve, hogy minden a helyére kerül az elkövetkező években.

Itt megtekintheted a WWDC előadását.

További hírek:

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.