You are currently viewing Az oroszok szerint az amerikaiak kémprogramot tettek több ezer iPhone-ra
Képforrás: Eugene Kaspersky, Twitter

Az oroszok szerint az amerikaiak kémprogramot tettek több ezer iPhone-ra

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSB) csütörtökön bejelentette, hogy felfedezett egy amerikai kémkedési műveletet, amely több ezer iPhone-t fertőzött meg egy kifinomult megfigyelő szoftverrel.

A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab közölte, hogy alkalmazottainak tucatjainak eszközei is megfertőződtek a művelet során.

Az FSB, a Szovjetunió KGB-jének fő jogutódja közleményben jelentette, hogy több ezer Apple eszközt fertőztek meg, beleértve a belföldi orosz előfizetőket, valamint Oroszországban és a volt Szovjetunióban állomásozó külföldi diplomatákat.

“Az FSB felfedte az amerikai különleges szolgálatok hírszerző akcióját, amely az Apple mobil eszközeit használta,” – mondta az FSB közleményben.

Az FSB szerint a terv az Apple és a Nemzeti Biztonsági Ügynökség, az USA kódolásért és kommunikációért felelős ügynöksége közötti “szoros együttműködést” mutatja. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat azon nem szolgált bizonyítékkal arra, hogy az Apple együttműködött volna a kémkedési kampánnyal, vagy lett-e volna tudomása róla.

Az NSA nem kívánta kommentálni a helyzetet.

Az Apple és a Fehér Ház nem reagált a megkeresésekre.

A Kaspersky vezérigazgatója, Eugene Kaspersky a Twitteren azt írta, hogy a művelet során alkalmazottainak tucatnyi telefonját fertőzték meg, amit a cég “rendkívül összetett, szakmailag célzott kibertámadásnak” nevezett, amely a “felső és középszintű vezetőség” munkatársait célozta meg.

A Kaspersky kutatója, Igor Kuznetsov a Reutersnek azt mondta, hogy a cég önállóan fedezte fel az anomáliás forgalmat vállalati Wi-Fi hálózatán az év elején. Azt mondta, hogy a Kaspersky nem osztotta meg az eredményeit Oroszország Számítógépes Vészhelyzeti Reagáló Csapatával csütörtökig.

Azt mondta, nem tudja kommentálni Moszkva vádját, hogy az amerikaiak felelősek a hekkelésért, vagy hogy több ezer másik személyt is célba vettek.

“Nagyon nehéz bármit is bárkire visszavezetni” – mondta. “Csak a saját kompromittálódásunkat vizsgáltuk, kizárólag a saját hálózatunkon belül.”

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.