You are currently viewing Az intelligens embereknek tovább tarthat megoldani a nehezebb problémákat
Képforrás: Unsplash

Az intelligens embereknek tovább tarthat megoldani a nehezebb problémákat

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések

Több mint száz év kutatás után, melyek közül sokat viták öveznek, a pszichológusok még mindig küzdenek az intelligencia meghatározásával. Sokan kétségbe vonják az intelligencia mérésére tervezett tesztek érvényességét is. Annak ellenére, egy ötlet továbbra is állja a sarat: a magasabb intelligencia értékek gyorsabb információfeldolgozással, vagyis “mentális sebességgel” kapcsolatosak. Egy új, német kutatók által végzett tanulmány azonban most azt sugallja, hogy ez sem lehet igaz.

Más megközelítés: az intelligencia lassabb lehet

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akiknek magasabb az intelligencia pontszámuk, hosszabb időt vesznek igénybe a bonyolult problémák megoldására, mert kevésbé valószínű, hogy elsőre következtetésekre jutnak. A tanulmány azt is megállapítja, hogy a problémamegoldó képesség összefügg a különböző agyi területek közötti kapcsolatokkal és szinkronizációval.

Kapcsolatépítés az agyban

Hirdetések

Michael Schirner, a Charité-Universitätsmedizin Berlin kutatója és munkatársai 1,176 Human Connectome Project résztvevő adatait vizsgálták, elemezve az intelligencia pontszámok és a reakcióidők közötti összefüggést a Penn Matrix Reasoning Teszten, amely egyre nehezebbé váló mintaegyeztető feladatokat tartalmaz. Az eredményeik szerint, miközben a magasabb intelligencia pontszámmal rendelkező emberek gyorsabban oldották meg az egyszerűbb feladatokat, hosszabb időt töltöttek a nehezebbek megoldásán, mert több időt szántak a rejtett szabályok megértésére a helyes megoldás megtalálása előtt.

Okosabban, lassabban

Ezek az eredmények megkérdőjelezik azt a feltételezést, miszerint a magasabb intelligencia egy gyorsabb agy eredménye. Azt sugallják, hogy a gyorsaság nem feltétlenül jobb, és bizonyos körülmények között létezik egy kompromisszum a sebesség és a pontosság között, ami jobb döntésekhez vezet.

Ezért, míg a gyors, “automatikus” gondolkodás elegendő lehet az egyszerű feladatokhoz való döntéshozatal során, egy lassabb és több erőfeszítést igénylő gondolkodásmód, amely támogatja a releváns információ hosszabb időn át történő integrálását, jobb lehet a nehezebb problémák megoldásában.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.