You are currently viewing ÉLŐ: Itt nézheted élőben a legújabb SpaceX kilövést

ÉLŐ: Itt nézheted élőben a legújabb SpaceX kilövést

Hirdetések

Másodszorra készülnek a SpaceX mérnökei és technikusai a Super Heavy rakéta és a Starship felső fokozatának indítására.

A cég 62 perces indítási ablaka helyi idő szerint csütörtökön 8:28-kor nyílik meg Dél-Texasban. Az előző hétfői indítási kísérlet tíz perccel a fellövés előtt leállt, mivel a fagyott nyomásszabályozó szelep nem működött távolról vezérelve. A SpaceX kihasználta az alkalmat, hogy végrehajtson egy “nedves próbát”, amely során a rakétát teljesen feltöltötték üzemanyaggal, és majdnem elindították a visszaszámlálást, anélkül, hogy bekapcsolták volna a 33 főmotort.

Hirdetések

A kilövést élőben közvetítik

Azóta a cég megoldotta a szeleppel kapcsolatos problémát és befejezte az óriási hajtóanyagtartályokat folyékony oxigénnel és metánnal újratöltő hosszadalmas folyamatát a Starbase indító létesítményében.

Hirdetések

A hétfői visszaszámlálás és tesztelés után magabiztosabbak a sikeres kilövésben a SpaceX-nél. Ez azonban korántsem biztos, de ha az időjárás kedvező, és nincsenek hatótávolsági problémák, akkor valószínűleg legalább 50 százalék esély van egy sikeres kilövésre.

Az SpaceX az “integrált repülési tesztnek” nevezi ezt a Starship indítást. Ez lesz az első alkalom, hogy az óriási Super Heavy rakéta felszáll, és az első alkalom, hogy mindkét jármű együtt repül. Az alapindítási terv szerint a Super Heavy rakéta felgyorsítja a Starshipet a világűr felé, majd az elválasztás után megpróbál kontrolláltan lezuhanni a Mexikói-öbölbe, Texas partjaitól mintegy 30-35 km-re. Az SpaceX nem próbálja meg visszaszerezni a rakéta első fokozatát ezen a repülésen.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?