You are currently viewing SMS jött az űrből

SMS jött az űrből

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
sealana -0

A SpaceX most indította útjára az új Starlink műholdjait, amelyek közül az egyiket most először használta szöveges üzenetek küldésére.

A mérföldkőre január 8-án került sor, mindössze hat nappal azután, hogy a hat Starlink űreszköz egy Falcon 9 rakéta tetején elindult a kaliforniai Vandenberg űrrepülőtérről – jelentette be a vállalat január 10.-én.

Az úttörő szövegek között szerepelt a klasszikus “New phone who dis?” (“Új telefonom van ki ez?”), valamint a “Never had such signal” (“sosem volt még ekkora a térerő) és a “Much wow” – olvasható a SpaceX szerdai, X-en közzétett bejegyzésében. (A SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk szerint az első üzenet “LFGMF2024” volt, de úgy tűnik, csak viccelt.)

A Starlink a SpaceX alacsony Föld körüli pályán működő műholdas hálózata, amely világszerte internetszolgáltatást nyújt az embereknek.

A megakonstelláció jelenleg több mint 5250 működőképes űreszközből áll, de a január 2-án felbocsátott hat volt az első, amelyik közvetlen kapcsolatra képes. (Az a féltucat a 15 hagyományos Starlink műholddal együtt indult.)

A műholdakról közvetlenül az okostelefonokra sugározni az összeköttetési szolgáltatást – amit a SpaceX a T-Mobile-lal kötött partnerségen keresztül tesz – nehéz feladat, amint azt a SpaceX a szerdai frissítésben megjegyezte.

“A földi hálózatokban például a mobiltornyok helyhez kötöttek, egy műholdas hálózatban viszont óránként több tízezer kilométeres sebességgel mozognak a földi felhasználókhoz képest” – írta a SpaceX. “Ez zökkenőmentes átadásokat igényel a műholdak között, és olyan tényezők, mint a Doppler-eltolódás és az időzítési késleltetések figyelembevételét, amelyek kihívást jelentenek a telefonok és az űr közötti kommunikáció számára. A mobiltelefonok emellett hihetetlenül nehezen tudnak több száz kilométerre lévő műholdakhoz kapcsolódni, tekintettel a mobiltelefonok alacsony antennaerősítésére és adóteljesítményére.”

A Starlink műholdak a közvetlen cellakapcsolathoz való közvetlen kapcsolattartás érdekében “az innovatív új, egyedi szilíciumnak, a fázisvezérelt antennarendszereknek és a fejlett szoftveres algoritmusoknak” köszönhetően leküzdik ezeket a kihívásokat – tette hozzá a SpaceX.

A nehéz kihívások leküzdése nagyszerű eredményekhez vezethet, és a SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell szerint ez itt a helyzet.

“A mobiltelefonokhoz közvetlenül kapcsolódó műholdas kapcsolat óriási hatással lesz az egész világra, segítve az embereket abban, hogy bárhol és bármikor kommunikálhassanak, amikor csak akarnak vagy szükségük van rá” – mondta Shotwell szerdán az X-en keresztül.

A január 2-i Starlink indítás volt a SpaceX első idei startja. De lesz még sok más is: A vállalat közölte, hogy 2024-ben 144 orbitális küldetést kíván indítani, ami megdöntené a tavaly felállított 98-as rekordját.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.