Orosz hackerek több Microsoft vezető e-mail fiókjához fértek hozzá

Hirdetések
99bitcoin-tokens

Egy orosz hírszerző ügynökséghez köthető hackercsoport hozzáfért a Microsoft több vezető beosztású vezetőjének és más alkalmazottjának e-mailjeihez – közölte a vállalat pénteken.

A Microsoft közölte, hogy január 12-én észlelte a támadást, és megállapította, hogy a Midnight Blizzard vagy Nobelium néven ismert hackercsoport a felelős. Ez ugyanaz a csoport, akik a 2020-as SolarWinds kibertámadás mögött állnak. A Microsoft és az amerikai kiberbiztonsági tisztviselők szerint a Nobelium az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) része.

“2023 novemberének végén kezdődően a fenyegető szereplő jelszóspray-támadással kompromittált egy régi tesztalkalmazotti fiókot, megvetette a lábát, majd a fiók jogosultságait felhasználva hozzáférhetett a Microsoft vállalati e-mail fiókok nagyon kis százalékához, beleértve a felsővezetői csapatunk tagjait és a kiberbiztonsági, jogi és egyéb funkcióinkban dolgozó alkalmazottakat, valamint exfiltrált néhány e-mailt és csatolt dokumentumot” – írta a vállalat.

A vállalat nem azonosította, hogy a “felső vezetés” mely tagjai voltak a célpontok, de azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint a csoport saját magával kapcsolatos információkat keresett. A vállalat tisztviselőinek egyelőre nincs bizonyítékuk arra, hogy “ügyfélkörnyezetekhez, termelési rendszerekhez, forráskódhoz vagy AI-rendszerekhez” fértek volna hozzá.

Bár a vállalat szerint a támadás “nem a Microsoft termékeinek vagy szolgáltatásainak sebezhetőségéből fakadt”, a vállalat lépéseket tesz a “Microsoft tulajdonában lévő örökölt rendszerek és belső üzleti folyamatok” biztonságának “azonnali” javítása érdekében. A változtatások “valószínűleg bizonyos mértékű fennakadást fognak okozni” – tette hozzá.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.