You are currently viewing Az amerikaiak többé nem engedhetik meg maguknak, hogy autójuk legyen?
Képforrás: Toyota

Az amerikaiak többé nem engedhetik meg maguknak, hogy autójuk legyen?

Hirdetések

A szabadság és függetlenség szimbólumának számító autók iránti amerikai szerelem 2024-ben kritikus pont elé néz, mivel az autótulajdonlás költségei milliók számára egyre megfizethetetlenebbé válik. A világjárvány utóhatása miatt megugrottak az általános megélhetési költségek, beleértve az autókat, a biztosítást és a javításokat is.

Az ellátási lánc megszakadása és a világjárvány alatti chiphiány hozzájárult ahhoz, hogy mind az új, mind a használt autók árai rekordmagasra emelkedtek. A CoPilot AI autóvásárlási alkalmazás adatai szerint 2020 óta az új autók árai 30 százalékkal, a használt autók árai pedig 38 százalékkal ugrottak meg.

Drágulnak az autóárak

Az új autók ára 2023-ban átlagosan 50 364 dollár volt, ami 1 százalékos növekedést jelent, míg a használt autók ára csak 2 százalékkal, átlagosan 31 030 dollárra csökkent. Az infláció lassulása ellenére az autók továbbra is megfizethetetlenül drágák maradnak, az új autóhirdetések mindössze 10 százalékának ára 30 000 dollár alatt van, a használt autóhirdetések 28 százaléka pedig 20 000 dollár alatt – derül ki a CoPilot adataiból.

A Market Watch jelentése szerint a szokásos költségvetési tanácsok alapján legalább 100 000 dolláros éves jövedelem szükséges ahhoz, hogy valaki megengedhessen magának egy autót, így az amerikai háztartások több mint 60 százaléka nem engedhet meg magának új autót.

A 2023-as kihívásokkal teli forgatókönyv, amelyet az ellátási lánc megszakadásai, a fogyasztói kereslet és a kamatemelések jellemeznek, hozzájárult az autóárak jelentős emelkedéséhez. Pat Ryan, a CoPilot vezérigazgatója megjegyzi, hogy az árak tavasszal jelentős emelkedést mutattak, amit a piac felső szegmensének magabiztos fogyasztói hajtottak.

Az Edmunds munkatársa, Joseph Yoon kifejti, hogy egy új jármű átlagos tranzakciós ára a 2019 novemberi 38 500 dollárról 47 939 dollárra emelkedett 2023 novemberében. A világjárvány megzavarta a gyártási ellátási láncokat, ami a járműkészlet megterheléséhez és az árak ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Csökkenhetnek a használtautó-árak, de…

Hirdetések

Karl Brauer, az iSeeCars vezető elemzője 2024-ben a használtautó-árak mérsékelt csökkenésére számít, de a világjárvány okozta kereslethátralék várhatóan továbbra is fennmarad. Megjegyzi, hogy a 2020 és 2022 között több mint két évig tartó korlátozott újautó-gyártás miatt legalább ennyi időbe telik, amíg a kínálat felzárkózik. Bár az olyan makrogazdasági tényezők, mint az infláció és a magasabb kamatlábak csökkenthetik a járműkeresletet. A közeljövőben várhatóan nem fogják drasztikusan csökkenteni az autóárakat.

A világjárvánnyal kapcsolatos zavarokon túlmenően a megfizethető autók elérhetetlensége az Egyesült Államokban annak tulajdonítható, hogy az autógyártók a drága SUV-k és teherautók gyártására összpontosítanak, és a kisebb, olcsóbb, 20 000 dolláros vagy annál alacsonyabb árú járműveket megszüntetik.

Yoon elmagyarázza, hogy a kiábrándító eladások és a fogyasztói preferenciák eltolódása a nagyobb, csúcstechnológiával felszerelt teherautók és SUV-k felé arra késztette a gyártókat, hogy a jövedelmezőbb modelleket helyezzék előtérbe. Sajnos ezek a funkciók jelentősen magasabb árral járnak, ami meghaladja amerikaiak millióinak éves átlagbérét.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.