You are currently viewing A spanyoloknál betelt a pohár, súlyos összegre perlik a Metát
Fotó: Rotiv Artic on Unsplash

A spanyoloknál betelt a pohár, súlyos összegre perlik a Metát

Hirdetések

Egy 83 spanyol médiumot képviselő csoport hétfőn közölte, hogy 550 millió eurós pert indított a Facebook tulajdonosa, a Meta Platforms ellen, a hirdetési piacon folytatott tisztességtelen versenyre hivatkozva – írja a Reuters.

A keresetet az AMI lapkiadói szövetség nyújtotta be pénteken egy kereskedelmi bíróságon – közölte a szövetség hétfői közleményében.

Az újságok szerint a Meta a Facebook, az Instagram és a Whatsapp platformok felhasználóinak személyes adatainak “tömeges” és “szisztematikus” felhasználásával tisztességtelen előnyre tesz szert, hogy személyre szabott hirdetéseket tervezzen és kínáljon, ami tisztességtelen versenyt jelent.

A panaszosok, köztük a Prisa (PRS.MC) – amely az El Pais című spanyol központi napilapot adja ki – és a Vocento (VOC.MC), az ABC és más médiumok tulajdonosa, valamint más magántulajdonban lévő csoportok, azt állították, hogy a Meta által elhelyezett hirdetések többsége az ügyfelek kifejezett beleegyezése nélkül megszerzett személyes adatokat használ, és így megsérti az adatvédelmi szabályokat.

A Meta sajtóosztálya nem reagált még a vádakra.

A panasz a második alkalom, hogy a spanyol média kihívást intéz a technológiai cégekhez, hogy megvédjék a területüket.

2014-ben a spanyol kormány kikényszerítette az Alphabet-et a Google News szolgáltatásának bezárását 2022-ig, amikor új törvényt fogadtak el, amely lehetővé teszi a médiumok számára, hogy közvetlenül tárgyaljanak a technológiai óriáscéggel.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.