You are currently viewing Szuperkatonák létrehozását fontolgatják a fejesek
Fotó: Specna Arms on Unsplash

Szuperkatonák létrehozását fontolgatják a fejesek

Hirdetések
megadice token

Szerdán katonai és hadsereg-közeli tudósok egy csoportja gyűlt össze egy konferencián, hogy megvitassák a szuperkatonák létrehozásának lehetőségét – írja a Vice. Szó esett a tenyésztési programokról, a Marvel-filmekről, a Mátrixról és a különböző technológiákról, amelyeket a Pentagon azzal a céllal kutat, hogy egy valódi szuperkatonát hozzon létre kibernetikus implantátumokkal és a testi autonómiával kapcsolatos kényes etikai kérdésekkel kiegészítve.

A beszélgetés a The Interservice/Industry Training, Simulation and Education Conference (I/ITSEC) konferencián történt, amely egy évente megrendezésre kerülő konferencia, ahol a katonai vezetők szakmai megbeszéléseket folytatnak, a szimulációs vállalatok pedig összegyűlnek, hogy bemutassák új termékeiket. Ez az a fajta hely, ahol a vezetők és a tábornokok virtuális valóság sisakot vesznek fel, és a VR-szimulátorok erényeiről beszélgetnek. Még a kongresszus tagjait is elkaphatod, amint a szimulációk és a háború fontosságáról beszélnek. “A megismerés háborújának megnyerése a készenlét és a halálosság határainak kitolásával” – volt olvasható a 2019-es I/ITSEC hivatalos plakátján.

Black Swan – A szuperkatona hajnala

A floridai Orlandóban gyűlt össze a katonai-ipari komplexum öt illusztris tagja, hogy a “Black Swan — Dawn of the Super Soldier” című panelbeszélgetésen a szuperkatonákról beszélgessenek. Lauren Reinerman-Jones, a Defense Acquisition University elemzője moderálta a panelbeszélgetést, amelyen részt vettek az Amerikai Hadsereg Fejlesztési Parancsnokság képviselői, George Matook és Irwin Hudson, J.J. Walcutt kutató és Richard McKinley, aki a légierőnél a “nem invazív agyi stimuláción” dolgozik. Az I/TSEC a programjában a szakértők képével hirdette a panelbeszélgetést, amelyen Master Chief, a Halo videojáték sorozat genetikailag feljavított szuperkatonája mellett pózolnak a szakértők. A beszélgetés során, amely a jelenleg és a közeljövőben megvalósítható lehetőségekről, valamint a különböző etikai aggályokról szólt, gyakoriak voltak a sci-fi és fantasy történetekre való utalások.

Néhány a megvitatott ötletek közül: szintetikus vér, fájdalomcsillapító stimulánsok, végtagregeneráció és nem invazív agyi stimuláció. A vita utal John Scalzi könyvére, amely egy olyan közeli jövőről szól, ahol a Föld úgy vív háborút, hogy az időseknek új, fiatalos testeket kínál fel katonai szolgálatért cserébe.

A szuperkatonák létrehozásával kapcsolatos etikai és jogi aggályokat, valamint a társadalmi normákat és a lehetséges kockázatokat is megvitatják. “Milyen kockázatokat vagyunk hajlandóak vállalni? Van ez a sok csodálatos dolog, amit megtehetünk” – mondta Matook.

“Nem akarunk tisztességes harcot. Tényleg nem akarjuk, ez nem egy becsületes dolog. Azt akarjuk, hogy a srácaink minden lehetséges ellenséget felülmúljanak, igaz? Akkor miért nem adunk nekik gyógyszerészeti fejlesztéseket? Miért kényszerítjük őket egész héten futásra, amikor adhatnánk nekik szteroidokat is? Mindenféle más dolgot is megtehetnénk, ha megváltoztatnánk a társadalmi normákat és az etikát. És bizonyos esetekben a törvényeket is.”

A vita a hosszú távú hatásokkal, a fejlesztések visszafordíthatóságával és a fejlesztett egyének esetleges állami tulajdonba vételével kapcsolatos megfontolásokkal zárul. “Tehát ha ilyen jellegű változtatásokat hajtunk végre egy egyénen, mit teszünk, ha a szolgálati ideje lejárt? Mi történik? Vagy szó szerint egy életre a kormány tulajdonába kerülnek?” – teszi fel a kérdést Reinerman-Jones. Hudson egy komor viccel válaszolt: “Megszüntetés”.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.