A Microsoft bejelentette, hogy beépítik a Pythont az Excelbe

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A Microsoft tegnap bejelentette a Python publikus előzetes verzióját amit az Excelben lehet majd használni. Ezzel a lépéssel a haladó táblázatkezelők a népszerű Python programozási nyelvvel írt kódokat és az Excelben megszokott képleteket is együtt használhatják ugyanabban a munkafüzetben.

Ezt a funkciót először a Microsoft 365 Insidereknek teszik elérhetővé, részeként az Excel Windows bétacsatornájának. Bár a funkció kezdetben csak az Excel asztali változatában lesz elérhető, a Microsoft kiemeli, hogy a Python számítások a Microsoft Cloud-ban futnak majd. Mivel a Python tökéletesen működik bármely modern számítógépen, érdekes, hogy miért választotta a Microsoft a felhő alapú megoldást.

python az excelben
Fotó: Microsoft

“Mostantól haladó adatelemzéseket végezhetsz az ismerős Excel környezetben, közvetlenül az Excel szalagról elérve a Pythont,” mondja Stefan Kinnestrand, a Microsoft Modern Work vezetője. “Nincs szükség külön beállításra vagy telepítésre. Az Excel beépített csatlakozóinak és a Power Query-nek köszönhetően könnyedén bevonhatod az külső adatokat a Python-Excel munkafolyamatokba.”

A Microsoft az Anaconda data science platformmal kötött partnerséget, hogy ezt a funkciót életre keltsék. A vállalat az Anaconda Python disztribúcióját használja – amely az Azure-ban fut -, hogy az Excelhez elhozza a legnépszerűbb Python könyvtárakat, beleértve a Matplotlibet és a seabornt az adatvizualizációhoz.

python command az excelben
Forrás: Microsoft

Ha ki szeretnéd próbálni ezt az új funkciót, csatlakoznod kell a Microsoft 365 Insider Programhoz, majd válaszd a béta csomagot a legújabb Excel verziókhoz. Innen már csak annyi a teendőd, hogy az “insert Python” lehetőséget kiválaszd a Formulas szalagon, és máris kezdhetsz.

Érdemes megjegyezni, hogy már régóta léteznek könyvtárak, amelyek lehetővé teszik a Python felhasználók számára, hogy az Excel fájlokban dolgozzanak, valamint fizetős Excel bővítmények is, mint például a PyXLL, amelyek a Python funkcionalitását hozzák el a Microsoft táblázataihoz.

adat vizualizáció
Fotó: Microsoft

További hírek:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.