You are currently viewing Illegális videojátékok és a demoscene: Hogyan irányítottak a magyar tinédzserek a Vasfüggöny mögül?

Illegális videojátékok és a demoscene: Hogyan irányítottak a magyar tinédzserek a Vasfüggöny mögül?

Hirdetések
99bitcoin-tokens

Az Moleman Films dokumentumfilm-sorozatának ötödik epizódja, egy 2,5 órás anyag “a magyar videójáték aranykoráról és a magyar demoscene alakulásáról az 80-as és 90-es években” már elérhető. Ezt az epizódot a YouTube-on nézheted meg, vagy akár itt lent a cikkben.

Csempészett játékok

A Commodore 64-eket, amelyeket a Vasfüggöny mögött csempésztek át, a bolhapiacokon árusított kazettákon található “crackelt” játékok, a postai úton küldött floppy lemezek, a “hackelt” telefonfülkék, amelyek az amerikai BBS-ekhez csatlakoztak, és a zsúfolásig megtelt “copy party”-k – mindezek a történet részei. A filmben elmesélik, hogyan robbantották ki a tinédzserek Magyarországon a számítógépes forradalmat az 1980-as években, illegálisan másolt nyugati videojátékokkal, és hogyan kezdték meg a magyar demoscene-t.

A filmkészítők szerint “sok visszajelzést kaptunk, hogy szeretnétek látni a teljes hosszúságú interjúkat… egy fizikai speciális kiadásban.” Ezért indítottak egy kampányt a Crowdfundr-en: A filmhez több mint 76 órás interjút készítettek [59 személlyel], ami igazi dokumentuma a magyar otthoni számítógépes életnek az 1980-as és 1990-es években. Most megkaphatod ezt a 76 órás anyagot angol felirattal is egy speciális Blu-Ray kiadásban + letölthető képfájl formátumban…

Ha elérik a kitűzött célösszeget, egy negyedik lemez is hozzáadásra kerül a kiadáshoz, amely a legjobb magyar bevezetőket és demókat tartalmazza a múlt 40 évből.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.