You are currently viewing A hallássérültek számára tényleg az Apple AirPods Pro lenne a megoldás?
Fotó: Unsplash

A hallássérültek számára tényleg az Apple AirPods Pro lenne a megoldás?

Hirdetések

Nemrégiben érdekes kérdéssel kereste meg egy olvasó a  The Verge szerkesztőséget: a levél írójának felesége rendkívül érzékeny hallású, különös tekintettel a környezeti és a háttérzajokra. „Egy szúnyog szempillantását is hallja 1000 yardról. Negyven évvel ezelőtt hallotta az elektronikus órákat működni” – osztotta meg velük a problémát az olvasó. Ezért olyan megoldást kerestek, ami csökkenteni tudná a háttérzajokat, de mégis tisztán hallhatóvá tenné a közvetlenül előtte folyó beszélgetéseket.

Természetesen sem mi, sem a The Verge írói orvosok, sem pedig hallásegészségügyi szakértők ám egy érdekes megoldással jöttek elő a szerzők. Bár első javaslatuk a fül-orr-gégészhez fordulás lenne – kortól függetlenül, ám cikkük szerint az olyan fülhallgatók, mint az Apple AirPods Pro, egyre több megoldást kínálnak a zajos környezet okozta problémák kezelésére.

Hirdetések

Az Apple AirPods Pro kínálta megoldások: A “beszélgetés erősítő”

Az Apple vezeték nélküli fülhallgatója, az AirPods Pro több funkciót is kínál a környezeti zaj kezelésére. Az egyik ezek közül a természetes hangzású Átengedési mód, amelynek szintjét a felhasználó személyre szabhatja. Emellett rendelkezésre áll egy „beszélgetés erősítő” mód is, ami könnyebbé teszi az előttünk zajló beszélgetések hallását.

Hirdetések

Az Apple support oldalán további részleteket olvashatunk mindkét funkcióról. A környezeti zaj csökkentésének és a beszélgetés erősítésének kipróbálásához nézd meg az alábbi lépéseket:

  1. Tedd a füledbe az AirPods fülhallgatókat, és győződj meg róla, hogy csatlakoztatva vannak a készülékhez.
  2. A készüléken válaszd a Beállítások > Kisegítő lehetőségek > Hang és vizuális > Fejhallgató alkalmazkodása menüpontot, majd a Fejhallgató alkalmazkodása beállítást ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva.
  3. Kattints az Átengedési mód lehetőségre, kapcsold be az Egyéni átengedési módot, majd a Környezeti zajok csökkentése funkciót.
  4. A csúszka elhúzásával beállítható, hogy mennyi környezeti zajt szeretnél blokkolni Átengedési módban.

Az Apple AirPods Pro itt elérhető

Fülhallgatók, mint az Apple AirPods Pro, több technológiával rendelkeznek, amelyek segíthetnek a hallássérült embereknek jobban hallani a világot.

Hangfrekvencia erősítés

A hallókészülékekhez hasonlóan a fejlett fülhallgatók képesek erősíteni a hangokat. Ez különösen hasznos lehet a hallássérült emberek számára, akiknek nehezükre esik egyes frekvenciák, például a magasabb vagy az alacsonyabb hangok meghallása. Az AirPods Pro esetében a felhasználók beállíthatják az eszközt, hogy erősítse azokat a frekvenciákat, amelyeket nehezebben hallanak.

Beszélgetés erősítése

Az AirPods Pro kínálja a “beszélgetés erősítő” funkciót, amely erősíti a beszélgetéseket, és csökkenti a háttérzajokat. Ez segíthet a hallássérült felhasználóknak a szemtől szembe folyó beszélgetésekben.

Zajszűrés

A fejlett fülhallgatók, például az AirPods Pro, aktív zajszűréssel rendelkeznek, ami csökkenti a háttérzajokat. Ez különösen hasznos lehet a hallássérült emberek számára, akik számára a háttérzajok még nagyobb kihívást jelenthetnek a beszélgetések meghallásában.

Felolvasás

Az Apple eszközei felolvashatják a felhasználó számára az iPhone-on vagy iPaden megjelenő szövegeket, ami segíthet azoknak az embereknek, akik nehezen látnak.

Akadálymentesítés

Az AirPods Pro eszközök integrálódnak az Apple akadálymentesítési beállításaival, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy testreszabják a hallásukat a hallásukhoz. Ez magában foglalja a bal és jobb fül közötti hangegyensúly beállítását, a mono audio bekapcsolását és a hangfrekvencia erősítését.

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek a funkciók javíthatják a hallássérült emberek hallási élményét, a fülhallgatók nem helyettesítik a szakember által előírt hallókészülékeket vagy a hallásvédelmi eszközöket. Mindig konzultálj orvosoddal a legjobb hallási megoldásokról.

További hírek:

Hirdetések

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.

Vélemény, hozzászólás?