You are currently viewing Az iPhone 16 olcsóbb lehet mint az iPhone 15?
Képforrás: Apple

Az iPhone 16 olcsóbb lehet mint az iPhone 15?

Hirdetések

Az iPhone 15 bemutatójáig már hónapok vannak hátra, és bár izgatottan várjuk az eseményt, nem hagyjuk figyelmen kívül az iPhone 16-tal kapcsolatos pletykákat és kiszivárgásokat – különösen, ha ezek árcsökkenésről szólnak.

Ez az infó a kínai Weibo közösségi oldalról származik (MacRumors forrása szerint), egy olyan személytől, aki állítólag évtizedes tapasztalattal rendelkezik az elektronikai iparban. Az ő korábbi tippjei is beigazolódhattak, de mint mindig a kiszivárgások esetén, ne tekintsük az információkat pontosnak vagy garantáltnak.

A forrás szerint az Apple azt tervezi, hogy jövőre változtat az A17 Bionic chipjeinek gyártási folyamatán, hogy költségeket takarítson meg. Ezt a chipet még nem jelentették be, de várhatóan az iPhone 15 Prot és az iPhone 15 Pro Maxot fogja hajtani idén, valamint az iPhone 16-ot és az iPhone 16 Plus-t jövőre.

Más szóval, az Apple sok pénzt takaríthat meg, ha megváltoztatja a processzorok gyártási módját az iPhone 15 és az iPhone 16 között. Persze, most csak spekulálunk a fogyasztói árcsökkenéssel kapcsolatban, de ez egy lehetséges forgatókönyv.

Mit jelent a nanométer mértékegység a chipben?

Az iPhone 15 Pro modellekkel érkező A17 Bionic chipek állítólag 3 nanométeres (nm) architektúrára váltanak. Anélkül, hogy túlságosan belemerülnénk a műszaki részletekbe, lényegében ez azt jelenti, hogy több tranzisztor zsúfolható egy kisebb térbe a chipen.

Ez jobb teljesítményt és általában jobb energiahatékonyságot jelent – ami kíméletesebb az akkumulátor számára. Az aktuális iPhone 14 Pro és Pro Max modellekben 4nm-es Apple A16 Bionic CPU található (minél kisebb a nanométer szám, annál jobb a sebesség).

Ha ez a pletyka igaz, az Apple meg akarja változtatni, hogy a TSMC partnercég hogyan gyártja az A17-et jövőre, egy olyan folyamatra váltva, amely jobb teljesítményt és alacsonyabb költségeket eredményez. Mint már említettük, az iPhone 16 árcsökkenése mégsem biztos. Az Apple könnyedén dönthet úgy, hogy magasabb profitot tart meg a készüléken.

Ha az Apple megtartja szokásos ütemezését, négy iPhone 15 modellt fog megjelentetni valamikor szeptemberben – és eddig még nem voltak pletykák az árazásról. Az iPhone 14 jelenleg 499.990 Forinttól kapható Magyarországon.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések
  • 100 milliós befektetés után Litvániában lesz a legnagyobb tech campus
  • Álommeló 14 évesen – Ő a SpaceX új csillaga

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.