You are currently viewing Debutáltak Európában az önvezető kiszállító robotok
Képforrás: Clevon

Debutáltak Európában az önvezető kiszállító robotok

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A múlt héten Vilnius vált az első európai várossá, amely önvezető szállító robotok kis flottáját vezette be a nyilvános utakon.

Az Észtországban alapított Clevon startup fejlesztése, összefogva a litván LastMile kézbesítő platformmal, most három sofőr nélküli robottal szállítja az élelmiszert a vásárlók ajtajához a főváros központjában.

A robotok a Mindaugas utcában található IKI szupermarketből veszik fel a termékeket. Miután a vásárlók leadták a rendelésüket, szöveges üzenetben kapják meg az érkezés idejét és a jármű ajtajának kinyitásához szükséges kódot. És a legjobb rész? A szállítás ingyenes.

“Az a hitünk, hogy ezek a robotok jelentős előnyt jelentenek számunkra a szállítási szektorban, mivel a vásárlók gyorsan megkapják az árukat, még a városközpontban, csúcsidőben is,” mondta Tadas Norušaitis, a LastMile vezérigazgatója és társalapítója, amelynek több mint 300 000 felhasználója van Litvániában.

Számokban kifejezve, a flotta egyszerre hét rendelést képes kézbesíteni Vilnius Újvárosa és Óvárosa kerületeiben.

A Clevon azt állítja, hogy autonóm hordozói rugalmasak és fenntarthatóak. Elektromosak, és különböző méretű rekeszekkel rendelkeznek, hogy kisebb és nagyobb rendeléseket is képesek legyenek szállítani.

automata kiszallito robotok az utakon
Képforrás: Clevon

Biztonsági szempontból, a robotok maximális sebessége 25 km/h. 360 fokos kamerákkal és radarral rendelkeznek, hogy navigálni tudjanak az utcákon, és valós időben távolról felügyelték őket a teleoperátorok.

A jövő a robotoké?

Ez a fontos lépés egy pilótaprojektet követett, amely a múlt évben indult a Vilnius Balsiai külvárosi kerületében. Három hónap alatt a robotok 2000 km-t utaztak, és képesek voltak hatékonyan működni különféle körülmények között, beleértve az esőt, a havat és a burkolatlan utakat.

De ami a legfontosabb, pozitív visszajelzést kaptak az ügyfelektől. “A próba 4.8-as eredménnyel zárult 5-ből, és a vásárlók nagyon szerettek volna kipróbálni ezt az innovációt,” mondta Norušaitis.

2020-ban a Clevon lett az első cég Európában, amely engedélyt kapott arra, hogy sofőr nélküli kézbesítő robotokat üzemeltessen a nyilvános utakon. Jelenleg tovább bővíti szolgáltatásait az egész kontinensen, az USA-ban és a Közel-Keleten is.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.