You are currently viewing Kávézaccból 3D-nyomtatott virágcserép

Kávézaccból 3D-nyomtatott virágcserép

Hirdetések

Egy friss tanulmány szerint a használt kávézaccból fenntartható alapanyagként használható 3D-nyomtatásra bukkantak. A módszert a 2023-as ACM Designing Interactive Systems konferencia DIS ’23: Proceedings of the 2023 ACM Designing Interactive Systems Conference című kiadványában mutatták be.

Kávézaccból 3D-nyomtatott virágcserép

A kávézaccból készült tárgyak széles skáláját lehet létrehozni, legyen szó ékszerekről, virágcserépről, vagy éppen kávéscsészékről. A kutatók úgy vélik, hogy ez az új megközelítés a 3D-nyomtatás területén segíthet csökkenteni a környezeti terhelést.

Hirdetések

A 3D-nyomtatás terjedésével együtt jártak környezeti fenntarthatósági aggodalmak is, a magas energiafogyasztástól a nyomtatási anyagként leggyakrabban használt polilaktid (PLA) termoplastikumhoz kapcsolódóan. A PLA hulladék általában szemétlerakóban végzi, ahol akár 1000 évig is eltarthat a lebomlása. Bár próbálkozások voltak a PLA újrahasznosításával, hasonlóan a műanyag (PET) palackokhoz, ez energiaigényes folyamat, amit átlagos felhasználók nem végezhetnek otthon. Biomassza töltőanyagok hozzáadása (bambusz vagy kenderrost, kagylóhéj és igen, használt kávézacc) még munka- és energiaigényesebbé teszi a nyomtatás újrahasznosítását.

Hirdetések

Ezért a kutatók olyan fenntartható alternatívákat keresnek, mint a kávézacc. A használt kávézaccnak jelentős része kidobásra kerül, noha természetesen biológiailag lebomló és komposztálható.

A kutatók egy módosított 3D-nyomtatóval dolgoznak, amely a kiszárított kávézaccal dolgozik. Az elkészült tárgyak olyan erősek, mint a beton, és biológiailag lebomlanak. A kávézaccból készült 3D-nyomtatott tárgyak közé tartoznak a virágcserepek, az ékszerek és a kávéscsészék is.

A kutatók szerint a kávézaccból készült 3D-nyomtatási anyagot akár biológiailag lebomló kapacitív érintő szenzorokhoz is használhatnák. Bár a kávézacc önmagában nem vezető, aktivált kókuszdióból származó aktív szen porral kombinálva érintőfelületként is funkcionálhat.

Ez a kutatás azonban nemcsak az 3D-nyomtatás fenntarthatóbbá tételét célozza meg, hanem azt is, hogy újrahasznosítja azokat a kávézaccot, amelyeket egyébként kidobnánk, és ezzel hozzájárul a környezetvédelemhez és a hulladékcsökkentéshez.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Hirdetések
whitepress magyar banner

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.

Vélemény, hozzászólás?