You are currently viewing Nyomtatható napelem? Egy svéd cég a beltéri fényt is képes lehet árammá alakítani
Forrás: Epishine

Nyomtatható napelem? Egy svéd cég a beltéri fényt is képes lehet árammá alakítani

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
dogeverse banner

Az EU 3,3 millió eurót adott a svéd Epishine startup cég által vezetett konzorciumnak. A csoport feladata a szerves napelemek fejlesztésének fellendítése.

Ebben az esetben az organikus olyan napelemekre utal, amelyek szénalapúak. Ahelyett, hogy szilíciumot használnának az elektromosság elvezetésére, ezek a napelemek szerves molekulákat használnak.

A szerves napelemek nagyon könnyűek, olcsók, félig átlátszóak, nyomtathatóak és rugalmasak. A beltéri fényt is képesek elektromos árammá alakítani. Ez lehet a nyitott ablakon keresztül beáramló napfény vagy teljesen mesterséges fény, például LED-ek vagy halogén izzók.

Viszlát egyszer használatos akksik

A hátránya, hogy a szerves napelemek sokkal gyorsabban lebomlanak, mint szilíciumból készült társaik, ami azt jelenti, hogy kültéri használatra nem nagyon alkalmasak. Kisebb elektronikai eszközök, például távirányítók, vezeték nélküli billentyűzetek vagy IoT-eszközök táplálására azonban tökéletesen alkalmasak.

organikus solar cellák
Fotó: Epishine

“Ez a finanszírozás lehetővé teszi számunkra, hogy tovább gyorsítsuk közös piaci erőfeszítéseinket, és folytassuk küldetésünket, hogy az önműködő elektronikát standarddá tegyük” – mondta Anders Kottenauer, az Epishine vezérigazgatója. A vállalat célja, hogy az egyszer használatos akkumulátorok és kábelek “a múlté” legyenek.

Éppen a múlt héten a német Sentinum távközlési gyártó és az Epishine egy öntöltő hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőt dobott piacra. Az Epishine napenergiával működő elektronikus polccímkéket és integrált áramköröket is készített chipekhez. A vállalat még a kínai Nichicon céggel is együttműködik egy fény által működtetett, öntöltő akkumulátor kifejlesztésén.

“Az Epishine két erőssége a csolarcelláink vékony rugalmassága és a nagyon gyenge fényviszonyok mellett is magas hatásfokuk” – mondta Matthias Josephson, az Epishine társalapítója. “Az ilyen típusú termékek esetében úgy tűnik, hogy egyedülálló termékpiaci illeszkedéssel rendelkezünk.”

Novemberben az Epishine új napelemgyárat nyitott a növekvő kereslet kielégítésére. Az új üzem kapacitása évi 100 millió modul gyártására alkalmas, a vállalat roll-to-roll nyomtatási technológiáját alkalmazva. Ez a rendszer nagyon hosszú műanyagtekercsekre nyomtatja a napelemeket, ami drámaian felgyorsíthatja a gyártást.

A finanszírozás és a konzorcium részletei egyelőre hiányosak. Megkerestük az Epishine-t, hogy többet tudjunk meg, és frissítjük ezt a cikket, ha választ kapunk további információkkal.

Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.