You are currently viewing Egy 13 éves fiú elérte a lehetetlent, végigvitte a Tetris játékot
Fotó: aGameScout/Youtube

Egy 13 éves fiú elérte a lehetetlent, végigvitte a Tetris játékot

Hirdetések
wiener_ai-1

A 13 éves oklahamai Willis Gibson látszólag végre megcsinálta a majdnem lehetetlent: legyőzte a Tetrist.

Azt hihetjük, hogy Gibson az első emberi játékos, aki majdnem 40 évvel a játék megjelenése után elérte a klasszikus videojáték 157. szintjét.

„El fogok esni, nem érzem az ujjaimat” – mondta Gibson, miután a YouTube-ra feltöltött videója miatt a játék összeomlott.

„Amikor elkezdtem játszani ezt a játékot, sosem vártam volna, hogy valaha összeomlik a játék, vagy megnyerjem” – írta Gibson a videó leírásában.

Gibson 38 perces játékának vírusvideója, amelyet „Blue Scuti” felhasználónév alatt posztolt, az utóbbi idők nosztalgia-hullámának része, amely az 1984-ben egy szovjet mérnök által készített és a Nintendo Entertainment System-en népszerűvé vált addiktív és tartós játék iránti érdeklődést mutatja.

A Tetrisről Guinness World Records szerint eddig legalább 70 rendszeren legalább 200 hivatalos változat jelent meg, ami világrekord. Az Electronic Arts által fejlesztett mobil verzió, amelyet 2006-ban adtak ki, 100 millió példányban kelt el, ezáltal az elmúlt év Hewlett Packard jelentése szerint a harmadik legjobban eladott videójátéknak számít.

A játék készítője maga is elmondta, hogy azonnal rabja lett a játéknak annak elkészítése után

„Nem tudtam abbahagyni a prototípus verzióval való játékot, mert nagyon addiktív volt a formák összerakása” – mondta Alexey Pajitnov a CNN-nek 2019-ben.

Létrehozása után a Tetris gyorsan terjedt, és olyan tartós lett, hogy a hidegháborús kezdetek története egy Apple TV+ filmévé vált márciusban.

„Szinte primitív állapotban ragadott meg minket” – mondta Victor Lucas, az Electric Playground tévésorozat mögött álló játékszakértő. „Túlhaladja a videójátékokat, őszintén szólva, mint a dáma vagy a sakk. Ez csak azoknak az Önjelölt óriásoknak az élménye, akik bármikor megérthetik, és örökké elnyelheti őket.”

A játék egyszerű: a különböző formájú eső blokkokat kell manipulálni és egymáshoz illeszteni, hogy masszív sorokat hozzon létre. Ahogy emelkedik a szint, úgy gyorsulnak a blokkok esése.

Míg a mai videojátékok cselekményeket, száz karaktert, filmszerű látványt és akár élő Travis Scott koncerteket is kínálnak, néhány szakértő szerint éppen a Tetris egyszerűsége az, ami évtizedek óta népszerűvé teszi.

Bár a Tetris az évtizedek során ugyanaz maradt, ahogy játszanak vele, az fejlődött. 2011-ig a játékosok azt hitték, hogy a 29. szint a legmagasabb, mert ez a szint kínálta a játék leggyorsabb sebességét.

„Olyan jól tervezett és lebilincselő a generációk számára, hogy az emberek új eredményeket és kihívásokat fedeznek fel, amiket még a mesterjátékosok is nehezen tudnak leküzdeni” – mondta Scott Steinberg, a videojáték szakértő és tanácsadó a CNN-nek. „Folyamatosan új kihívásokat kínál, amiket még a mesterek is nehezen tudnak megoldani.”

A Tetris tartóssága a játék egyszerűségéből és nehézségéből származik

Amikor áttörték azt a 29. szintet, a játékosok egyre magasabb szinteket értek el olyan versenyeken, mint a Classic Tetris World Championship, „hypertapping” és „rolling” technikákkal.

Gibson a 2023-as világbajnokságon harmadik helyezést ért el. És bár Gibson rekorddöntő emberi játékos, egy Tetris játszó AI 2021-ben a játékparaméterek manipulálásával elérte a 236. szintet.

Még olyankor is, amikor néhány videojáték „annyiba kerül, és olyan jól néz ki, mint sok Hollywoodból kikerülő film, még mindig van valami abban, ha egy játék egyszerű, elegáns, hihetetlenül megközelíthető és élvezetes minden korosztályú és háttérű játékos számára” – mondta Scott Steinberg a CNN-nek. „Néha az egyszerűbb jobb, és a legnagyobb játékok valóban kiállják az idő próbáját.”

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.