Google: Eljött az AI-alapú hirdetések új korszaka

Hirdetések
wiener_ai-1

A Google a ChatGPT sikerén felbuzdulva a generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat irányába való elmozdulást vizsgálja. Ezt követően a vállalat az AI-funkciók és -ötletek kidolgozásán dolgozott, mérlegelve a lehetséges belső optimalizálást az AI-képességek révén. Egy nemrégiben megjelent jelentés szerint az AI már most hatással lehet a Google-nél betöltött állásokra, különösen az ügyfélértékesítési egységben, ahol a nagy hirdetőkkel való kapcsolatokat felügyelő szerepköröket automatizálhatják az új AI-eszközök.

A vállalat bejelentette az “AI-alapú hirdetések új korszakát”, egy chatbotot bevezetve a Google Ads-en belül, amely a természetes nyelvi feldolgozást kihasználva egyszerűsíti a kampányok létrehozását. A generatív AI-val továbbfejlesztett Performance Max (PMax) eszköz gyorsan képes egyedi hirdetési eszközöket létrehozni és automatikusan optimalizálni azokat a Google Ads különböző csatornáira, például a YouTube-ra, a keresésre, a Discoverre, a Gmailre, a Térképre és harmadik felek webhelyeire.

A jelentés szerint a hirdetésértékesítési szerepkörökben dolgozó alkalmazottak egy részét – a 30 000 fős hirdetési részlegből mintegy 13 500-at – érinthetik az esetleges összevonások és elbocsátások. A Google generatív AI-eszközei, mint például a PMax, arról ismertek, hogy olyan feladatokat tudnak kezelni, mint a dinamikus hirdetési tartalom létrehozása, az azonnali kattintási arány validálása és az A/B tesztelés, amelyek az emberek számára időigényesek és magas költségekkel járnának.

Az AI-eszközök hatékonyságát és költséghatékonyságát hangsúlyozzák, mivel minimális alkalmazotti figyelmet igényelnek, ami a hirdetési bevételekből származó magas haszonkulcsot eredményez. A jelentés szerint a közelgő átszervezés a teljes elbocsátás helyett inkább az alkalmazottak átcsoportosításával járhat, a részleteket várhatóan a következő hónapban jelentik be. A Google hirdetési részlegének átalakítása egy szélesebb iparági trendet tükröz, ahol a mesterséges intelligencia által vezérelt automatizálás egyre inkább központi szerepet játszik a hirdetéskészítés és a teljesítményoptimalizálás különböző aspektusaiban.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Ars Technika

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.