You are currently viewing Veszélyben vannak a Booking.com ügyfelek – Az adathalászok rákapcsoltak
Fotó: Unsplash

Veszélyben vannak a Booking.com ügyfelek – Az adathalászok rákapcsoltak

Hirdetések

A hackerek fokozzák a Booking.com ügyfelei elleni támadásukat azzal, hogy sötét webes fórumokon keresztül célozzák meg őket, és arra csábítják őket, hogy segítsenek az áldozatok felkutatásában. A BBC cikke szerint a kiberbűnözők akár 2000 dollárt is felajánlanak a szállodák bejelentkezési adataiért, kihasználva az ügyfelek Booking.com-ba vetett bizalmát. Legalább március óta ezek a bűnözők a Booking.com-hoz kapcsolódó egyes szállodák adminisztrációs portáljaira behatolva manipulálták az ügyfeleket, hogy átutaljanak pénzösszegeket. Míg maga a Booking.com továbbra is sértetlen, a hackerek megtévesztő taktikát alkalmaznak, többek között arra csábítják a szállodai személyzetet, hogy töltsék le a Vidar Infostealer nevű rosszindulatú szoftvert.

Ilyen cselekhez folyamodnak a hackerek

A folyamat során a hackerek korábbi vendégeknek adják ki magukat, akik a szállodai szobában hagyták az útlevelüket. A szállodai személyzetnek e-maileket küldenek egy Google Drive linkkel, amely állítólag az útlevél képét tartalmazza. Ehelyett a link rosszindulatú programot tölt le a személyzet számítógépeire, amely hozzáférést keres a Booking.com-hoz. Amint a hackerek hozzáférést szereznek, bejelentkeznek a Booking.com portáljára, és így megtekinthetik az összes szoba- vagy üdülési foglalással rendelkező ügyfelet. Ezt követően a hivatalos alkalmazást kihasználva felveszik a kapcsolatot az ügyfelekkel, és megtévesztik őket, hogy közvetlenül a hackereknek fizessenek a szálloda helyett.

A támadások hatóköre globálisan kiterjed, az Egyesült Királyságból, Indonéziából, Szingapúrból, Görögországból, Olaszországból, Portugáliából, az Egyesült Államokból és Hollandiából származó ügyfelek számoltak be csalási incidensekről. Bár a csalás közvetlenül nem veszélyezteti a Booking.com biztonságát, veszélyezteti az ügyfelek bizalmát, és hatással van a platform hírnevére. A hackerek olyannyira sikeresek a törekvéseikben, hogy most már pénzügyi ösztönzőket kínálnak azoknak a bűnözőknek, akik megosztják a szállodai portálokhoz való hozzáférést.

Annak ellenére, hogy a Booking.com figyelmeztető üzeneteket jelenít meg a csevegőablakokban, és bizonyos megelőző intézkedéseket tesz, a biztonsági szakértők további óvintézkedéseket szorgalmaznak. Az ajánlások között szerepel a többfaktoros hitelesítés bevezetése és a chat-üzenetekben a nemrég létrehozott weboldalakra vezető linkek korlátozásának bevezetése. Ezen intézkedések célja a biztonság fokozása és az ügyfelek védelme attól, hogy áldozatul essenek a kiberbűnözők által alkalmazott, a népszerű utazási weboldalt célba vevő, fejlődő taktikáknak.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.