You are currently viewing A 7 legjobb elektromos motorkerékpár az EICMA 2023-ról
Fotó: Lambretta

A 7 legjobb elektromos motorkerékpár az EICMA 2023-ról

Hirdetések
dogeverse banner

Az EICMA kiállítás általában csak a motoros rajongók radarján jelenik meg, mivel ez az a motoros show, amit érdemes meglátogatni, ha friss motorkerékpárokat, alkalmanként koncepció gépeket és a legújabb motoros ruhákat és védőfelszereléseket szeretnél látni.

Az összes nagyágyú részt vesz, olyan márkák, mint a Ducati, Yamaha és Suzuki, a show padlóját használják arra, hogy lenyűgözzék a közönséget a gépek következő generációjával.

Azonban az utóbbi években a figyelem az elektromosítás felé tolódott, és az elektromos akkumulátorokkal és elektromos motorokkal rendelkező motorkerékpárok egyre gyakoribbak lesznek.

Idén több neves márka is bemutatott elektromos motorkerékpárokat a motoros világban, míg Milánó Esposizione Internazionale del Ciclo is otthont adott néhány feltörekvő márkanévnek a számunkra talán ismeretlen egzotikus piacokról.

1. Lambretta Elettra robogó

Lehetne-e tökéletesebb márka bemutatni egy elektromos robogót egy olasz motorkerékpár kiállításon, mint a Lambretta? Körülbelül olyan jellegzetesen olasz, mint az ütős kávé és a calzone. A Lambretta hazai terepen mutatta be az elektromos robogók jövőjét a lenyűgöző Elettra e-robogó formájában.

Lambretta Elettra Scooter
Fotó: Lambretta

Stílusában a cég híres 77 éves történetére épít, fejlett dizájnt kapva, amely elegánsan modern hatást kelt, anélkül, hogy túl messzire távolodna el a Lambretta ikonikus formájától.

A robogót egy 11 kW – vagyis 15 lóerős – elektromos motor hajtja, ami azt jelenti, hogy nem lesz sokkal gyorsabb, mint a múlt századbeli 125 köbcentis gépek. A 4,6 kWh-es lítium-akkumulátort egy háztartási aljzatról történő feltöltés körülbelül öt és fél órát vesz igénybe, míg a gyorstöltési képességek lehetővé teszik a töltés gyors feltöltését kb. 35 perc alatt egy nyilvános gyorstöltőről.

Nincs hír a maximális hatótávolságról. A Lambretta szerint az Elettra maximális sebessége 30 mérfióra van korlátozva, ami talán az egyik legstílusosabb tanulóbarát robogót teszi, amikor végül gyártásba kerül.

2. Kawasaki Z7 Hibrid

Hirdetések

A Kawasaki nemrég bemutatta Ninja 7 Hibrid modelljét, amelynek 451 köbcentis párhuzamos két hengeres motorja van, 9 kW maximális vonóerővel és apró akkumulátorcsomagokkal.

Kawasaki ninja 7
Fotó: Kawasaki

Az eredmény szerint a Kawasaki szerint egy viszonylag kis 450 köbcentis motorból 1000 köbcentis motor teljesítményét lehet elérni, valamint képes rövid távolságokat teljesíteni csak elektromossággal is. Lehetőség van manuális váltásra a kormányon elhelyezett gombok segítségével, vagy választható a teljesen automata élmény is. Valódi futurisztikus.

A Z7 Hibrid, amelyet az idei EICMA kiállításon mutattak be, lényegében egy leegyszerűsített Ninja 7 Hibrid, ugyanazzal a technológiával, de agresszívebb utcai harcos megjelenéssel.

3. Royal Enfield Electric Himalayan

A Royal Enfield gyorsan válik az egyik legnépszerűbb motorkerékpár márkává, köszönhetően a stílusos retro utcai motorkerékpároknak, kaland gépeknek és alacsony köbcentis gépeknek, amelyek majdnem minden szintű motorosnak megfelelnek, különösen azoknak, akik szűkebb költségvetéssel rendelkeznek.

A márka néhány évvel ezelőtt már játszadozott az elektromosítás ötletével, de mindenkit meglepett az EICMA-n bemutatott elektromos Himalayan modelljével.

Royal Enfield Electric Himalayan
Fotó: Royal Enfield

Azonban ez inkább egy tudományos kutatás a Royal Enfield számára, mint egy gyártási gép, mivel az elektromos Himalayan továbbra is egy munka folyamatban lévő prototípus. Valójában a modellt belsőleg “The Testbed” néven emlegetik, és ezért az erőátviteli rendszerről, a hatótávolságról és a teljesítményről szóló részletek szigorúan titkosak.

“Azt láttuk ebben az alkalmazásban, hogy valami egyedit hozzunk létre és inspiráljuk a jövő generációkat. Amit képességi gyakorlatként kezdtünk a csapatok számára, most ez az elektromos kalandmotor, amelyre nagyon büszkék vagyunk; egy új kifejezése a szeretetünknek az kaland és a hegyek iránt” – mondta Mario Alvisi, a Royal Enfield vezető növekedési igazgatója a MCN-nek.

4. Italian Volt Lacama

Hirdetések

Másik hazai hős, az Italian Volt Lacama évek óta készül, de miután az elektromos technológiai vállalat, a Tazzari EV megszerezte, most a képességgel és a technikai tudással is rendelkezik, hogy ezt a szörnyet gyártásba helyezze.

Az Lacama-t elektromos utcai harcosként forgalmazzák, és négy vezetési módot kínál, az egyiket közülük Rakétának nevezik. Az utat a teljes 150 lóerős csúcsteljesítménnyel és hatalmas 230 Nm nyomatékkal szeli.

Italian Volt Lacama
Fotó: Italian Volt

Két verzióban kapható, kezdve a legagresszívabb Hypersporttal, amely egyetlen feltöltéssel több mint 250 km (155 mérföld) megtételére képes. A Hyperlight változat kevésbé igényli a csúcsteljesítményt, de némi súlyt veszít, így csak 197 kg.

A Tazzari EV mérnökcsapata kulcsfontosságú volt a gép fejlesztésében, előállítva egy fejlett akkumulátor hőmérséklet-szabályozó rendszert, amely magában foglalja az akkumulátorok dielektromos folyadékkal történő merítését.

Ez lehetővé teszi a gyors és intenzív hűtést, míg a fűtés lehetővé teszi azok újratöltését még a hideg téli hőmérsékletek mellett is. Állítólag a rendszer önmagát oltó tűzoltási tulajdonságokkal is rendelkezik.

Egy utolsó újító lépésként a karosszéria könnyen cserélhető, lehetővé téve a tulajdonos számára, hogy néhány egyszerű csavarral megváltoztassák a motor kinézetét. Az ára körülbelül 30 000 euró, így biztosan nem lesz olcsó.

5. Yadea Kemper

Talán nincs ugyanolyan egzotikus vonzereje, mint például a Ducati Panigale-nek, de a Yadea Kemper komoly teljesítményi referenciákkal rendelkezik.

Először is, a vállalat szerint a 0-80 százalékos töltés mindössze tíz percig tart, köszönhetően “magas teljesítményű akkumulátor csomagjának”, míg a 40 kW-os csúcsteljesítmény számos középkategóriás, 55 lóerős ICE robogónak megfelelő.

Yadea Kemper
Fotó: Yadea

A kínai gyártású gép egy 6,4 kWh-s lítium-ion foszfát akkumulátort használ, amely kompatibilis a Type 2 vagy CCS2 töltőkkel és csatlakozókkal, míg a teljesítményi adatok szerint 0-tól 100 km/óráig 4,9 másodperc alatt gyorsul, és eléri a 160 km/óra maximális sebességet.

A Brembo 4 dugattyús féknyergek, a KYB felfüggesztés és egyéb prémium alkatrészek arra utalnak, hogy ez valódi konkurens lehet az európai és az amerikai piacokon, ha az ár megfelelő.

6. Ultraviolette F99

A világ már ismeri az indiai Ultraviolette márka F77-esét, egy tisztán elektromos hajtású teljesítménygépet, amely három másodperc alatt képes 0-60 km/órás sebességre gyorsulni, míg a saját fejlesztésű akkumulátortechnológia állítólag 190 mérföldes hatótávolságot biztosít egyetlen feltöltéssel.

Ultraviolette F99
Fotó: Ultraviolette

A gép ráadásul remekül néz ki, miközben a 9 000 és 11 000 euró közötti ár sokkal könnyebben kifizethetővé teszi a sok rivális elektromos motorkerékpárhoz képest.

Ez mind szép és jó, de nézzük csak meg az F99 gyári versenyváltozatát, amely úgy tűnik, hogy mindenkit fel akar falni, aki csak rápillant. A puszta aerodinamikai képességek szem előtt tartásával tervezett elektromos motoron finomítottak, így a maximális teljesítmény 90 kW (120 LE), a végsebesség pedig 250 km/órás tartományba emelkedik.

Drukkoljunk, hogy egy utcai változat is eljusson a kereskedőkhöz.

7. Velocifero Race-X

A Royal Enfield elektromos Himalayanját leszámítva sok eMotorkerékpár inkább a belvárosi, városi ingázóknak szól, vagy talán azoknak a pazarló sportmotor-tulajdonosoknak, akik hajlandóak hatalmas összegeket áldozni a teljesítményspektrum tüskés végére.

Velocifero Race-X
Fotó: Velocifero

A Velocifero robogógyártó a Race-X-et egy kicsit másképp csinálta: vaskos gumikat, karosszéria védőt és kvázi utcai Scrambler kinézetet kapott, amely úgy tűnik, hogy a Ducati Scrambler modelljéből merített némi inspirációt.

Az akkumulátor kapacitása 6,48 kWh, és 2,5 óra alatt teljesen feltölthető egy közönséges 110-240 voltos konnektorból, míg hátul egy monoshock és egy USD (felfelé fordított) első villa ad egy szeletnyi plusz keménységet.

A készítők szerint a fiatalos robogópiacot célozza meg, és bárki vezetheti, aki alapfokú egyszerű robogós jogosítvánnyal rendelkezik.

Ez is érdekelhet:

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.