You are currently viewing Ingenuity: a marsi helikopter 54. útja
Fotó: NASA

Ingenuity: a marsi helikopter 54. útja

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Tudod mit csinált nemrég az Ingenuity, a NASA marsi helikoptere? Hát, elkapott egy képet a Perseverance marsjáróról! 2023. augusztus 3-án készült ez a lenyűgöző fotó, az aprócska, mindössze 1,8 kg-os helikopter 54. marsi repülése közben.

A képen a Perseverance csak alig láthatóan jelenik meg, amivel majdnem kilépett a képkockából a felső részen. Az Ingenuity ezt a képet készítette, amikor kb. 5 méter magasan lebegve száguldott a vörös por fölött.

nasa ingenuity mars helikopter foto
Fotó: NASA

Ami még érdekesebb, az az, hogy az augusztus 3-i repülés nem egy hagyományos felderítő út volt. Ez a rövid kis út csak 24 másodpercig tartott, maximálisan 5 méteres magasságra emelkedett, és vízszintesen nem mozdult el. Az Ingenuity repülési naplója szerint a küldetés csapata ezt az egyszerű ugrást azért tervezte meg, hogy megértsék, mi történt a helikopter előző repülésén, ami váratlanul megszakadt.

A július 22-i repülésnek valójában 136 másodpercig kellett volna tartania és több bonyolult manővert kellett volna végrehajtania. Azonban az Ingenuity csak 74 másodpercig maradt a levegőben, miután valami aktiválta a “flight-contingency programját“. Teddy Tzanetos, az Ingenuity csapatának korábbi vezetője a NASA Jet Propulsion Laboratóriumban elmondta: “Az első repüléstől kezdve beépítettünk egy ‘LAND_NOW’ nevű programot, amelyet arra terveztünk, hogy a helikoptert a felszínre helyezze, amint lehetséges, ha bármelyik nem szokványos forgatókönyvet tapasztaljuk”. Tzanetos hozzátette, hogy a 53. repülés során pontosan egy ilyen helyzettel találkoztak, és a helikopter a tervek szerint működött, és azonnal leszállt.

Ez a 53. repülés egyébként az Ingenuity első repülése volt közel három hónap után. A kis drón annyi ideig nem tudott repülni, mert a Mars Jezero Kráterének durva terepe megszakította a kommunikációt a Perseverance-szal.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.