You are currently viewing Kvantumszámítógépet otthonra?

Kvantumszámítógépet otthonra?

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

Elképzelhetetlennek tűnik, de már hordozható kvantumszámítógépeket is vásárolhatunk, köszönhetően a kínai SpinQ Technology innovatív fejlesztéseinek. A Gemini Mini, a Gemini és a Triangulum névre keresztelt modellek már a japán piacra is eljutottak.

Az egyszerűbb Gemini Mini 2-kubites rendszer ára 8700 dollártól indul, a legdrágább modell pedig akár 58000 dollárba is kerülhet. Ez idáig a SpinQ Technology a 2-kubites kvantumrendszereit oktatási intézményeknek szállította Kínában, Tajvanon és Kanadában. Ezekkel a berendezésekkel a diákok elsajátíthatták a kvantumrendszereken történő programozás alapjait. Most viszont már bárki beszerezheti ezeket a készülékeket.

A Gemini Mini egy feltételesen hordozható, kezdő szintű 2-kubites rendszer, amely 27 ± 1.5 MHz (H) és 11 ± 0.5 MHz (P) kubit frekvenciával rendelkezik, és érintőképernyővel is felszerelték. A koherencia fenntartási ideje több mint 20 ms. A készülék súlya 14 kg, méretei 200 × 350 × 260 mm, és ára körülbelül 8 700 dollár. Beépített CASTOR szoftvere képes 8 kubit működésének szimulációjára.

Kvantumszámítógép: Mi is az pontosan?

A kvantumszámítógép egy olyan számítógépes eszköz, amely a kvantummechanika jelenségén alapul. Szemben a “normál” számítógépekkel, a kvantumszámítógépek nem bitekkel, hanem kubitekkel (kvantumbitekkel) működnek, ami sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá teszi őket.

Míg egy bit vagy 0 vagy 1 értéket vehet fel, addig egy kubit egyszerre lehet 0 és 1 is, így a kvantumszámítógépek képesek rengeteg időt megtakarítani és számításokat sokkal gyorsabban elvégezni, mint a hagyományos számítógépek.

A SpinQ Technology kvantumrendszerei a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) technológián alapulnak, amelyet ma számos alkalmazásban használnak, kezdve a vegyipartól egészen az orvostudományig. A habr.com szerint bizonyos anyagok rádiófrekvenciás sugárzással történő besugárzása megváltoztatja az anyag atomjainak spinjét: lehetővé teszi az atomok spinjeinek vezérlését a molekulákban és “kényszeríti” a szomszédos atomokat az egymással való kölcsönhatásra. Az atomok spinjeinek megváltoztatása (0-ról 1-re) és a szomszédos atomok spinjeinek kölcsönhatása lehetővé teszi matematikai műveletek szimulációját és eredmények elérését.

A SpinQ kvantumrendszereiben a dimetil-foszfitet használják munkaanyagként, ami egy tetraéder molekula, amely egy foszfor atomot (P), egy hidrogén atomot (H), oxigént és két CH3O csoportot tartalmaz. Szobahőmérsékleten a dimetil-foszfit színtelen folyadék formájában jelenik meg.

Sok szakértő szerint a dimetil-foszfit ideális anyag a kis kvantumszámítógépek számára: a foszfor és a hidrogén atomok itt önálló kubitekként működnek, össze vannak kötve egymással és elég közel vannak egymáshoz az effektív kölcsönhatás és a kvantum tulajdonságok megnyilvánulásához, de ugyanakkor egymástól függetlenül is irányíthatók.

A cég készülékeiben néhány csepp dimetil-foszfitet helyeznek el egy kis lezárt üvegben, amelyet mágnesek vesznek körül, amelyek akár 1 tesláig terjedő mágneses teret hoznak létre. Van egy második mágnesgyűrű is, amely korrigálja az első gyűrű által létrehozott mágneses teret.

A mágnesek és a dimetil-foszfit a SpinQ Technology kvantumszámítógépeinek két kulcsfontosságú összetevője. 30 évvel ezelőtt már kipróbálták a dimetil-foszfit alapú eszközöket, de akkor még szupravezető mágneseket használtak, amelyek hatalmas hűtőrendszert igényeltek a hő elvezetéséhez. A kínai kvantumrendszereknek már nincs szükségük ilyen hűtésre, ami rendkívül kisméretűvé teszi őket.

További hírek:

Hirdetések

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.