You are currently viewing Az Amazon 230 millió dollárral segíti az AI startupokat
Képforrás: Unsplash

Az Amazon 230 millió dollárral segíti az AI startupokat

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések

Az Amazon bejelentette, hogy 230 millió dollárt fektet be az Amazon Web Service (AWS) kreditek formájában mesterséges intelligencia startupokba, ez az újabb példa arra, hogyan próbálnak a felhőszolgáltatók az AI-ügyfeleket már a kezdeti szakaszban megnyerni.

Ingyenes kreditek

A kreditek ingyenes hozzáférést biztosítanak a korai stádiumú generatív AI startupoknak a számítási kapacitáshoz, különféle AI modellekhez és infrastruktúrához, amennyiben vállalkozásaikat az AWS-re építik. Az Amazon szerint már évente 1 milliárd dollár értékben kínál felhő krediteket startupoknak, az új kötelezettségvállalás pedig kifejezetten a generatív AI startupok támogatására összpontosít.

“Ezek a vállalkozások nagyon gyorsan tudnak majd iterálni és szükség esetén gyorsan váltani. Végül, amikor sikerül áttörést elérniük, képesek lesznek megduplázni erőfeszítéseiket és elérni a méretet biztonsággal, felelősséggel és következetességgel,” mondta Matt Wood, az AWS AI termékek alelnöke.

A kreditek egy része 80 korai stádiumú vállalatot is támogat világszerte az AWS Generatív AI Accelerator programon keresztül. A vállalat közlése szerint minden startup, amely bekerül az akcelerátorba, akár 1 millió dollár értékben is kaphat AWS krediteket.

Az, hogy a felhőszolgáltatók, mint a Microsoft Azure vagy a Google Cloud, krediteket kínálnak azzal a céllal, hogy a vállalatokat saját szolgáltatásaik használatára csábítsák, általános jelenség. Ugyanis a felhő költségek jelentősen megnövekedhetnek egy vállalat számára, ahogy nő a használatuk.

Az év elején az Amazon kibővítette felhő kreditjeit, hogy lefedje olyan szolgáltatók modelljeinek használatát is, mint az Anthropic, a Meta, a Mistral AI és a Cohere, mivel a vállalat célja az AI platformjának piaci részesedésének növelése.

Az AI iránti kereslet növelte a felhőszolgáltatások használatát, ami hozzájárult a felhőszolgáltatók gyorsított növekedéséhez. Például az AWS bevétele 17%-kal, 9,42 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben, meghaladva az elemzői várakozásokat. A tech óriások AI startupokba történő befektetései a szabályozók figyelmét is felkeltették a versenyjogi aggályok miatt.

Howard Wright, az AWS globális startup vezetője, aki a startup kapcsolatokért felelt, nemrégiben elhagyta a vállalatot a helyzetet ismerő emberek szerint. Az Amazon nem kívánta kommentálni a távozást.

Forrás: Reuters

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.