You are currently viewing A Mozilla is leépítésbe kezd az AI miatt
Fotó: Arturo Martinez / Flickr

A Mozilla is leépítésbe kezd az AI miatt

Hirdetések
trading212 banner 970 x 250

A Mozilla, a nyílt forráskódú böngésző- és e-mail cég nemrégiben új ideiglenes vezérigazgatót nevezett ki, és az elbocsátásokra helyezte a hangsúlyt. Az alkalmazottak körülbelül 5%-át, azaz mintegy 60 munkahelyet kell megszüntetni. A lépés a TechCrunch jelentése után történt, amely egy olyan vállalati feljegyzést ismertetett, amely egy termék leállítását és mások “csökkentését” vázolja fel.

Az eredetileg a Firefoxról és a Thunderbirdről ismert Mozilla különböző projektekkel bővült, amelyek eltérnek az alapvető böngészőfejlesztéstől. A vállalat termékoldalán olyan kezdeményezéseket mutatnak be, mint a Mozilla Monitor, egy adatvédelmi incidens-ellenőrző, a Mozilla VPN, a Pocket (egy hírolvasó alkalmazás), a Firefox Relay az elégethető e-mail fiókokhoz, és a Firefox Focus, egy adatvédelmi fókuszú böngésző-fork. A Mozilla története sokféle projektből áll, többek között a Firefox Send, egy fájlátviteli szolgáltatás, és a Firefox Reality, egy VR-fókuszú böngésző.

Szerény mérete ellenére a Mozilla olyan óriásokkal versenyez, mint az Apple, a Google és a Microsoft, a Firefox pedig döntő szerepet játszik, mivel az egyetlen nagy böngésző, amely nem az Apple és a WebKit gyökereiben gyökerezik. A Mozilla azonban kihívásokkal néz szembe a fókusz fenntartása terén, mivel bevételei nagymértékben (mintegy 80%-ban) a Google-től függenek egy keresési megállapodáson keresztül.

A TechCrunch által megszerzett belső feljegyzés “stratégiai korrekciókról” árulkodik, amelyek a mozilla.social Mastodon példányának csökkentett csapatát, valamint a Mozilla VPN-be, a Firefox Relaybe és az “Online Footprint Scrubber”-be (feltételezhetően a Mozilla Monitorba) történő befektetések csökkentését foglalják magukban. Emellett a Mozilla leállítja az olyan projekteket, mint a “Mozilla Hubs” (egy 3D-s virtuális világ), és leépíti az infrastrukturális csapatot, a MozProdot.

Érdekes módon a feljegyzés utal a Mozilla mesterséges intelligencia irányába történő elmozdulására, és a generatív mesterséges intelligencia 2023-as hatását említi az iparági környezetre. A vállalat felvásárolta a Fakespotot, egy AI-alapú hamis termékértékelés-azonosítót, és azt tervezi, hogy integrálja a Firefoxba. A jelentés a Firefoxra való lehetséges újbóli összpontosításra utal, de a feljegyzésből hiányzik a böngészőbe való további befektetésekkel kapcsolatos egyértelmű kötelezettségvállalás.

Annak ellenére, hogy korábban azt állították, hogy 2020-ban újra az alapvető böngészők növekedésére összpontosítanak, a Firefox piaci részesedése az összes böngésző mintegy 3%-ára csökkent, és folyamatosan csökken. A Mozilla jövőbeli iránya továbbra is bizonytalan, mivel a versenyző technológiai környezetben kihívásokkal kell szembenéznie.

Ez is érdekelhet:

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.