Egyre gyakoribbak a kibertámadások, derül ki az Apple jelentésből

Hirdetések
wiener_ai-1

A kibertámadások gyakorisága egyre nő. Stuart Madnick MIT professzorának a közelmúltban készített jelentése szerint 2023 első kilenc hónapjában a zsarolóvírus-támadások száma megugrott a 2022-es év egészéhez képest. Az Apple által finanszírozott jelentés rávilágít a zsarolóvírus csoportok növekvő szervezettségére, amelyek bandákként működnek és kritikus felhasználói adatokat vesznek célba olyan ágazatokban, mint a kormányzat és az egészségügy.

Ezek a szervezetek összekapcsolt, számos beszállítóra és szoftverre támaszkodó jellege lehetőséget biztosít a hackerek számára, hogy kihasználják a harmadik fél rendszereinek sebezhetőségeit, és így potenciálisan több szervezet adatait is veszélyeztethetik.

Madnick hangsúlyozza, hogy az üzleti és kormányzati csoportok 98%-a dolgozott együtt olyan vállalattal, amelyet az elmúlt évben kibertámadás ért. A tanulmány szerint 2021-ben és 2022-ben megdöbbentő 2,6 milliárd személyes adatot sértettek meg, és 2023 első három negyedévében minden negyedik személy egészségügyi adatai kerülnek nyilvánosságra. A zsarolóvírus-támadások, különösen a kórházak ellen jelentenek komoly kockázatot azáltal, hogy korlátozzák a betegek adataihoz való hozzáférést és a betegeket alternatív intézményekbe irányítják.

adatszivargas apple report
Forrás: Stuart Madnick

 

A jelentés rámutat az olyan vállalatok elleni jelentős kibertámadásokra, mint a 23andMe, a Discord és a Microsoft, amelyeknél a generatív mesterséges intelligencia megkönnyíti az adathalász- és zsarolóvírus-támadásokat, mivel lehetővé teszi a bejelentkezési adatokat kérő csaló e-mailek gyors létrehozását.

A növekvő fenyegetés kezelése érdekében a jelentés azt javasolja, hogy a vállalatok kevesebb titkosítatlan adatot gyűjtsenek a fogyasztóktól, és a végponttól végpontig terjedő titkosítási eszközök nagyobb mértékű alkalmazását szorgalmazza. A nagy technológiai vállalatok, köztük a Microsoft, az Apple, a Meta és a Google már most is különböző végponttól végpontig terjedő titkosítási formákat kínálnak az adatbiztonság növelése érdekében.

Az egyéni felhasználók számára a tanács továbbra is egységes: legyenek óvatosak az ismeretlen forrásból érkező e-mailekkel, szöveges üzenetekkel és hívásokkal, és kerüljék a bejelentkezési adatokat kérő üzenetekben található linkekre való kattintást. Az éberség megőrzése kulcsfontosságú a változó kiberfenyegetettséggel szemben.

További hírek:

Forrás

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.