You are currently viewing Függőleges napelemek egy svájci út mentén
Fotó: electrek

Függőleges napelemek egy svájci út mentén

  • Post author:
  • Post category:Tech
Hirdetések

Egy svájci kanton megbízást adott egy olyan projektre, amelyben napelemeket rögzítettek függőlegesen egy út menti támfalra.

Az északkelet-svájci Appenzell Ausserhoden kanton célja, hogy 2035-ig az elektromos energia legalább 40%-át megújuló energiaforrásokból állítsa elő. Ezért egy kis kreativitást gyakorolt, és egy út menti támfalat 756 üvegből készült napelemmel borított be.

A panelek teljesítménye 325 kW, és évente mintegy 230 000 kWh energiát termelnek. Ez körülbelül 52 svájci háztartás fogyasztásának felel meg. Az energiát a St. Gallisch-Appenzellische Kraftwerke energiaszolgáltató hálózatába táplálják be, és a kanton cserébe betáplálási díjat kap.

A 75 fokos támfalra a német K2 Systems szerelőrendszer-szolgáltató és a svájci Solarmotion vállalkozó telepítette a függőleges rendszert. A paneleket HUS csavarhorgonyokkal rögzítették egy szerelősínen, a lichtensteini Hilti pedig mechanikus dübeleket biztosított.

A PV-rendszert ragasztásos technikával rögzítették a falazatra és a falazatba. A legfeljebb 90 mm-es rögzítési mélységet nem lehetett túllépni, hogy a támfal ne sérüljön.

Az aszfalt közvetlen közelsége miatt a napelemek alkatrészei rendkívüli korróziós követelményeknek vannak kitéve, ezért a védelem érdekében eloxálták őket. A közvetett alkatrészek alumíniumból készültek – csak a csavarhorgonyok készültek rozsdamentes acélból.

A K2 Systems szerint “különösen a téli hónapokban (amikor a legnagyobb a fogyasztás és a külföldi áramimporttól való függőség) a függőlegesen egymáshoz igazított modulok nagyon jó villamosenergia-termelésre képesek”.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Nagy Béla

Kezdő szövegíró, és marketinges aki imádja a technológia világát. Kedvencei közé tartoznak az okostelefonok, és a számítógépek. De bármilyen Bluetooth-os kütyüvel eljátszik szabadidejében.