You are currently viewing Az Orionidák meteorraj bearanyozhatja az égboltot
Fotó: Unsplash

Az Orionidák meteorraj bearanyozhatja az égboltot

Hirdetések
99bitcoin-tokens

A látványos meteorraj, amely két hónapon át világítja be az eget, szombaton éri el csúcspontját. Az Orionidákat október 2-án kezdték el látni az égbolton és egészen november 7-ig látató is lesz. Az Egyesült Királyságban a Babet vihar okozta esős időjárás miatt valószínűleg kevésbé lehet majd látni, de a Föld más részein, így Magyarországon is megpillanthatjuk a fénycsíkokat.

A zápor a történelem egyik leghíresebb Halley-üstökösének törmelékeiből keletkezett. Ahogy az üstökös elhalad a Nap körül, apró darabkák hullanak le róla, és por- és jégtörmelékből álló nyomvonalat alkotnak. A törmelék másodpercenként mintegy 66 km/perc sebességgel lépnek be a Föld légkörébe, ahol a levegővel való súrlódástól elégnek, és így fénycsíkokat okoznak.

Az üstökös csak 75-76 évente halad el a Föld mellett, és a következő észlelésre csak 2061-ben kerül sor, de a meteorraj évente jelentkezik.

“Ez a meteorzápor különleges helyet foglal el az égi események éves naptárában… ha már lemaradtál a Halley-üstökös “egyszer az életben” eseményéről, ne aggódj, ez az évente ismétlődő Orionidák meteorzápor egyedülálló lehetőséget nyújt némi kárpótlásra” – mondja Dr. Minjae Kim, a Warwicki Egyetem fizikusa.

A meteorzáporokat arról a csillagképről nevezik el, ahonnan a meteorok látszólag érkeznek. Az Orionidák zápora az Orion irányából érkezik.

Hogyan nézhetjük az Orionidák meteorrajt?

A legjobb nap október 21-én, szombaton éjfél és napkelte között lesz. Az északi és a déli féltekéről egyaránt megfigyelhető, de tiszta égbolton jobb lesz a látvány. A meteorraj szabad szemmel is megfigyelhető – csak meg kell várni, amíg hozzászokik a sötéthez.

Próbáld meg a lehető legsötétebb szabadtéri helyet megkeresni a közeledben, ahol a lehető legkevesebb fényt bocsátanak ki az utcai lámpák és a házak.

A meteorok az egész égbolton láthatóak, ezért ha teheted, válassz egy tágas, nyitott helyet. Nincs meghatározott időpont, hogy mikor vonulnak át az égbolton, ezért talán sokat kell rá várni amíg megjelennek. Ezért is jó ötlet lehet egy meleg italt és harapnivalót magunkhoz venni.

Ha ezen a hétvégén lemaradsz a látványról, akkor október 28-a körül még megfigyelheted a csillaghullást a “maximális” fázisában.

Ez is érdekelhet:

Hirdetések

Forrás

Tóth-Kovács Viktor

Viktor 2+ éves szövegírói tapasztalattal rendelkezik, szereti a kütyüket, laptopokat, telefonokat. Kedvenc témaköre a hangzásvilág, így előszeretettel ír audio termékekről. Szabadidejében a gyerekeivel szeret a legjobban játszani.